Pašvaldībās

Dūklavs ar Ventspils novada zemniekiem diskutē par kopējās lauksaimniecības perspektīvām pēc 2013. gada

Kārlis Lithens, Leta-Nozare
16.10.2009

Dūklavs ar Ventspils novada zemniekiem diskutē par kopējās lauksaimniecības perspektīvām pēc 2013. gada

15. oktobrī Ventspils Kultūras centrā uz tikšanos ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu bija ieradušies nedaudz vairāk kā 20 interesenti. Viens no galvenajiem jautājumiem, kas interesēja Ventspils novada zemniekus, bija kopējās lauksaimniecības politikas perspektīvas pēc 2013. gada.

"Eiropas nostāja ir tāda, ka palielināt kopējās izmaksas nav iespējams," sacīja Dūklavs, piebilstot, ka tomēr pastāv cerība, ka Latvijas lauksaimniekiem pēc 2013. gada atvēlēto tiešmaksājumu daļu varētu palielināt.

Kā aģentūru LETA informēja Užavas alus darītavas SIA "Zaksi" izpilddirektore Īrisa Roze, vairākas stundas ilgusī diskusija esot bijusi lietderīga abām pusēm, jo nepastarpināti uzņēmēji, lauksaimnieki un ministrs varējuši apmainīties ar aktuālo informāciju un viedokļiem.

"Šāda veida diskusijas būtu jāorganizē pēc iespējas biežāk, lai uzņēmēji un lauksaimnieki spētu komunicēt ar ministru bez starpniekiem, lai viņi uz tiešiem jautājumiem saņemtu arī tiešas atbildes, kas varētu būt izšķirošas viņu saimniecībai vai uzņēmumam," uzsver Roze. Arī Dūklavs esot atzinis, ka šādas tikšanās ir jāorganizē atkārtoti.

"Diemžēl pat ministra spēkos nav dot garantijas uzņēmējdarbības attīstībai, jo tā būs atkarīga nākotnē ne tikai no valdības pieņemtiem lēmumiem, bet arī no kopējās ekonomiskās situācijas Eiropas Savienībā un atsevišķi katrā uzņēmuma," saka Užavas alus darītavas vadītāja.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija nākamajā rudenī nāks klajā ar paziņojumu par lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada.

Priekšlikumus tiesību aktam par kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada paredzēts publiskot 2011. gada vidū. Eiropas Parlaments, Padome un Komisija lēmumu par KLP varētu pieņemt 2012. gada pirmajā pusgadā. Lisabonas līgumā paredzēts, ka Eiropas Parlamentam KLP jomā būs tiesības piedalīties lēmumu pieņemšanā. Parlamenta funkciju paplašināšana būtiski un pozitīvi ietekmēs debates par KLP turpmāko attīstību.

Ministrs vizītes laikā iepazinās ar situāciju piena lopkopības, cūkkopības, graudkopības un gaļas pārstrādes nozarēs Ventspils novadā, tikās ar Ventspils pilsētas un novada vadību un piedalījās diskusijās ar vietējiem zemniekiem.

Rīta pusē ministrs apmeklēja gaļas pārstrādes uzņēmumu SIA "Miesnieks" un Ventspils novada Vārves pagasta lielākās zemnieku saimniecības - ZS "Stepnieki 2", novadā lielāko bioloģisko ZS "Akmeņkalni" un ZS "Muižgaļi" jauno sierotavu.

Užavas alus darītavā SIA "Zaksi" Užavas pagastā notika Dūklava tikšanās ar lauksaimniekiem no Vārves, Užavas un Ziru pagastiem, kurā tika diskutēts par aktuālākajiem zemniekus interesējošiem jautājumiem. Šajā pasākumā piedalījās arī Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks un viņa vietnieks Māris Dadzis.

Pēc Užavas alus darītavas apmeklējuma Dūklavs devās uz Ventspili, lai tiktos ar pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana