Pašvaldībās

Jaunsvirlaukas pagastā atklāj amatniecības centru

Agnese Leiburga, Nac.ag. LETA
16.02.2011

Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem parakstot sadarbības līgumu ar amatniekiem, 15. februārī Jaunsvirlaukas pagastā atklāja otro Jelgavas novada amatniecības centru, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldībā.

Apmeklējot šos centrus, ikviens pagasta un novada iedzīvotājs, tostarp skolu audzēkņi, varēs līdzdarboties kādas amata prasmes apgūšanā. Jaunsvirlaukas pagastā varēs darbosies ādas un kokapstrādes jomā.

Ar izveidotu ādas apstrādes darbnīcu (pirmdienās un piektdienās) un kokapstrādes darbnīcu (ceturtdienās) šis centrs tapis kā izglītības, kultūras un sporta centra "Jaunlīdumi" filiāle bijušās pamatskolas ēkā. Uz vietas būs pieejamas praktiskās nodarbības, iespēja organizēt izstādes, iespēja aplūkot un iegādāties novada amatnieku darbus.

Amatniecības centru atklāšana aizsākās jau pagājušajā nedēļā, jo īstenotā projekta gaitā 11. februārī durvis vēra aušanas, pērļošanas un rokdarbu centrs Līvbērzē.

Savukārt 17. februārī savu atklāšanu gaida kokamatniecības darbnīca "Zemgale" Glūdas pagastā un 18. februārī - keramikas amatniecības centrs Svētes pagastā. Plānots, ka katrs no šiem centriem kļūs gan par tūrisma objektu, gan patstāvīgu uzņēmējdarbības vienību pagastā.

Plānots, ka amatniecības centri iesaistīsies tūrisma apritē, piedāvājot vietējiem un ārvalstu tūristiem iepazīties ar seno arodu prasmēm - gan vērojot, kā lietas darina meistari, gan pašiem izmēģinot roku, tādējādi izprotot darba specifiku un prieku par rezultātu. Lai centri taptu par omulīgām un estētiski aicinošām vietām, telpām veikts kapitālais remonts un projekta gaitā iegādāts aprīkojums.

Kopumā projekta "Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas-Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs" realizācijas laikā paredzēts izveidot desmit amatniecības centrus Zemgalē un Ziemeļlietuvā - projekta partneru pašvaldībās.

Projekts "Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas-Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs" sākts 2009. gada martā, un tā mērķis ir veicināt Latvijas-Lietuvas pierobežas teritorijas pievilcību un konkurētspēju, attīstot amatniecības pārrobežu sadarbības tīklu, kā arī stiprinot jau esošās kultūras un vēsturiskās saites Vidusbaltijas reģionā.

Projekta kopējais budžets ir 1 606 075 eiro jeb 1 124 252 lati. No tā 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums, bet pārējais ir partneru līdzfinansējums. Projekta ieviešana ilgs 24 mēnešus.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana