Krāšņumam

Izstāde „Ķirbis jūsu veselībai”


28.10.2009, Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē

Izstāde „Ķirbis jūsu veselībai”

Latvijas Dabas muzejā no 28.oktobra līdz 1.novembrim būs skatāma tradicionālā ķirbju izstāde "Ķirbis Jūsu veselībai", aģentūru LETA informēja Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vagoliņa.

Ķirbju izstādē, kas veidota sadarbībā ar Rīgas dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts", varēs aplūkot 150 dažādu krāsu, formu, lielumu ķirbju šķirnes, iegādāties ķirbjus, to sēklas, kā arī 100 populāru ķirbju ēdienu receptes, ko iesaka paši ķirbju audzētāji un saņemt konsultācijas ķirbju audzēšanā.

Šogad izstādē piedalīsies septiņi ķirbju audzētāji. Izstādē varēs aplūkot gan ēdamos un dekoratīvos ķirbjus, gan tautas selekcijas un visā pasaulē atzītas šķirnes un to krustojumus. Pirmo reizi izstādes apmeklētājus priecēs "Delicata Bush", "Melonette", "Queensland Blue", "Show King" un vēl citas 18 jaunas ķirbju šķirnes.

Izstādē būs apskatāmi arī atzinību guvušie šokolādes, melones, maizes, muskata, rožu un riekstu ķirbji.

Visā pasaulē ķirbi uzskata par garšīgu un ļoti vērtīgu ogu, kam piemīt daudzas izcilas īpašības. Lai arī šī vasara nav bijusi īpaši silta un saulaina, tomēr paši audzētāji uzskata, ka ķirbju raža ir izdevusies.

Katru gadu cilvēku interese par ķirbjiem un to pielietojumu pieaug, tiek izmēģinātas jaunas ķirbju šķirnes, kuras ir saldākas, sulīgākas, bagātākas ar želejvielu, kas nepieciešama kaulu augšanai. Ķirbja dzelteno krāsu nosaka karotīns, kā arī tajā ir daudz vairāk dzelzs nekā citos dārzeņos. Ķirbis lieliski attīra organismu un īpaši ieteicami cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām.

Pēc novākšanas ķirbjus ieteicams ilgāk paturēt saulītē, lai kātiņš nobriest un pats ķirbis iegūst intensīvāku krāsu, un tad ķirbjus vēsā un sausā vietā iespējams saglabāt līdz pat pusgadam. Ķirbis kalpo arī kā dekoratīvs elements, ienesot telpā krāšņu akcentu.

Uzturā iespējams lietot visas ķirbju sastāvdaļas - arī stīgas, ziedus, mizas, sēklas un mīkstumu. Ziedus var likt salātos, žāvēt un pagatavot tēju, kas ir labs palīgs pret slimībām. Var žāvēt arī mizas un pievienot ēdienam. No ķirbjiem iespējams pagatavot gan pamatēdienu, gan desertu, gan svaigi spiestu sulu, gan dažādus kokteiļus, tomēr ķirbjus vislabāk lietot svaigā veidā.

Latvijā no ķirbjiem iegūst eļļu, tiek gatavotas sukādes un marmelāde.

Izstādes "Ķirbis Jūsu veselībai" atklāšana Latvijas Dabas muzejā notiks 28.oktobrī plkst.11.

Latvijas Dabas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas no 28.oktobra līdz 1.novembrim bez maksas var apmeklēt skolēni un "Iespēju kartes" īpašnieki.

Ieejas maksa izstādē: 1.20Ls; 0.70Ls; 0.50Ls.



Atbildīgais
Latvijas Dabas muzejs

Latvijas Dabas muzejs

x

Paroles atgadināšana