Krāšņumam

Mārtiņa Rozes fotoizstāde „Rasas lāse kāpostlapā”


21.04.2010, Latvijas Dabas muzeja otrā stāva izstāžu zālē, Rīgā

Mārtiņa Rozes fotoizstāde „Rasas lāse kāpostlapā”

Saeimas deputāta, bijušā zemkopības ministra Mārtiņa Rozes fotoizstādē „Rasas lāse kāpostlapā” būs apskatāmas visos Latvijas novados tapušas vairāk nekā 30 dabas fotogrāfijas - augu un dzīvnieku pasaule, kas tverta no netradicionāla rakursa, uzsverot Latvijas dabas skaistumu un unikalitāti.

Bieži vien televīzijā un žurnālos mēs sajūsmināmies par Āfrikas un citu eksotisku vietu dabu, spējam fotogrāfijā pazīt Kilimandžāro virsotni, varam bez jebkādas aizķeršanās nosaukt attēlos redzamus eksotiskus dzīvniekus, bet nepievēršam uzmanību un nepazīstam to, kas ir tepat blakus. Tāpēc es vēlējos sniegt savu, kaut arī nelielu ieguldījumu, lai muzeja apmeklētāji ieraudzītu mūsu pašu Latvijas skaistumu, par izstādes mērķiem saka Mārtiņš Roze. Un patiešām ceru, ka arī pēc piecdesmit gadiem mums būs iespēja savām acīm skatīt to, kas šobrīd vēl ir apskatāms dabā un kas iemūžināts šajos fotomirkļos.

Šajā izstādē esmu centies pievērst jūsu uzmanību dabas krāšņumam, kas ikdienas steigā nereti paliek nepamanīts, pazūd aiz pierastības plīvura, fotogrāfiju izvēli raksturo izstādes autors. Rasas lāse kāpostlapā agrā vasaras rītā, ozols rudzu laukā, lietus padebešu draudīgais skaistums, rudens lapu krāsas un vienkāršs pļavas zieds – tās ir lietas, ko bieži nepamanām, bet kas ir brīnišķi skaistas, uzskata Mārtiņš Roze.

Izstāde veltīta Starptautiskajam bioloģiskās daudzveidības gadam un raksturo arī Latvijas dabas dažādību. Dzīvojot valstī, kurā daba vēl ir salīdzinoši neskarta, mēs brīžiem neapzināmies tās vērtības, kas mums jāsaglabā saviem bērniem, saka fotogrāfiju autors, tādēļ nereti mūsu attieksme pret apkārtējo vidi, pret dabu ir tik neuzmanīga, mēs neapzināmies, ka apkārtējās dabas skaistums ir trausls, bet ekoloģiskā līdzsvara un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana tik nozīmīga un sarežģīta. Mārtiņš Roze ir pārliecināts, ka mūsu unikālo dabu nevar saglabāt tikai ar valdības rīkojumiem: Valstis un valdības neko neizdarīs, ja nebūs atbalsta un sapratnes no sabiedrības – sākot ar plastmasas pudeles neizmešanu vai ugunskura neuzkuršanu aizsargājamā mežā, savas dzīves telpas sakopšanu un beidzot ar videi draudzīgu tehnoloģiju lietošanu, savu pārliecību pauž Mārtiņš Roze, un manās fotogrāfijās esmu centies parādīt mūsu dabas daudzveidību un skaistumu, kas varbūt liks aizdomāties – par mūsu apkārtējo pasauli esam atbildīgi mēs paši.

Izstāde notiks no 21. aprīļa līdz 2. maijam Dabas muzeja otrā stāva izstāžu zālē.

Latvijas Dabas muzejs

x

Paroles atgadināšana