Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Prezidents izsaka atbalstu Latvijas cīņā par tiešmaksājumiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
21.11.2012

20. novembrī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai pārrunātu aktualitātes attiecībā uz cīņu par godīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem, kā arī aicināja prezidentu atbalstīt samazināto pievienotās vērtības nodokli ( PVN) pārtikas precēm.

 Armands Krauze, LOSP valdes loceklis: „Lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem tikšanās ar Latvijas Valsts prezidentu bija ļoti nozīmīga, jo šonedēļ Briselē notiks ES līderu samits, kurā skatīs ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam, tai skaitā finansējumu lauksaimniecībai. Zemnieku pārstāvji prezidentu iepazīstināja ar savām prasībām, no kurām nevar atkāpties, un ir gandarīti par vienādo situācijas izpratni šajā jautājumā kā arī augsti novērtē līdz šim paveikto darbu. Valsts prezidents uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir saglabāt Baltijas valstu lauksaimnieku organizāciju vienotību šajā cīņā un uzteica pašreizējo labo sadarbību.”

Lauksaimnieku organizācijas uzskata, ka maksājumu līmenim jābūt vismaz 80% no vidējā ES tiešo maksājumu apjoma, bet ne mazāk kā Rumānijai, turklāt uzverot, ka prasība jāpilda bez pārejas perioda, sākot jau ar 2014. gadu, jo Latvija jau tā pārāk ilgi bijusi tādā statusā, lai vēl pieļautu kādu pārejas periodu.

Tāpat tikšanās reizē tika pārrunāti nozīmīgi jautājumi attiecībā uz nodokļiem. Lauksaimnieki aicināja Valsts prezidentu atbalstīt samazinātu PVN likmi pārtikai un saņēma apliecinājumu, ka prezidents iepazīsies ar jaunākiem pētījumiem par nodokļa samazināšanas ietekmi un informēs lauksaimniekus par nostāju šajā jautājumā.

„Tāpat informējām prezidentu par lauksaimnieku organizāciju pozīciju attiecībā uz Kohēzijas fondiem un to būtisko lomu Latvijas lauku infrastruktūras sakārtošanā un attīstībā, lai dalot finansējumu netiktu aizmirsts tas, ka Latvijā jāsakārto ne tikai pilsētas, bet cilvēkiem jāpārvietojas un uzņēmējiem saražotais jānogādā arī pa mazākas nozīmes ceļiem. Latvijā katrs cilvēks ir vērtība un jāatbalsta katrs, kas šeit vēl dzīvo, uzsvaru liekot uz to iedzīvotāju daļu, kas atraduši savu nišu vai izveidojuši darbavietas ārpus lielajām pilsētām, tālu prom no attīstītājiem infrastruktūras mezgliem,” uzsvēra LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Tikšanās reizē no LOSP piedalījās: Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs; Agita Hauka, LOSP valdes locekle, Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja; Aija Balode, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas valdes  priekšsēdētāja; Gustavs Norkārklis, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs; Māra Rudzāte, LOSP valdes locekle, Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja; Ivars Ādamsons, LOSP valdes loceklis, Lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētājs; Armands Krauze, LOSP valdes loceklis, Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs, lauksaimnieku pārstāvis Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana