Augkopības nozaru ražotāju

Godināti konkursa "Gada biškopis" laureāti un biškopības nozares labākie pārstāvji

Rita Bartuševica, Latvijas Biškopības biedrība
08.12.2014

Šogad Latvijas Biškopības biedrība (LBB) svin savu 20 gadu jubileju. Šajos gados LBB kļuvusi par lielāko lauksaimnieku organizāciju Latvijā, kas pašlaik apvieno 3146 biedrus.

Jubilejas pasākumā š.g. 6.decembrī tika apbalvoti labākie nozares pārstāvji. Ilggadējais biškopis un Latvijas Biškopības biedrības dibinātājs Andrejs Mizis saņēma Zemkopības ministrijas sudraba medaļu "Par centību" un jau piekto reizi tika godināti konkursa "Gada biškopis" laureāti četrās nominācijās: "Gada biškopis ražošanā", "Gada biškopis sabiedrībā", "Gada sakoptākā drava" un "Gada jaunais biškopis".

"Gada biškopis ražošanā" katru gadu ir pati nozīmīgākā nominācija. Šogad titulu ieguva Aigars Spēlmanis no Saldus novada, kurš sevi pieteicis kā nozares lielražotāju: saimes - vairāk kā pieci simti, darba telpas - ērtas un plašas, bet pie dravas mājas durvīm glīti nokrauta grēda ar medum paredzētām mucām. Aigars ar degsmi sirdī dodas bišu dravā, viņam piemīt racionāls, ass prāts, kas biškopībā palīdz ātri uztvert citu biškopju labākās idejas un pielāgot tās savas dravas vajadzībām. Taču arī pats Aigars netur "sveci zem pūra" un labprāt dalās savā pieredzē ar citiem biškopjiem.

Par "Gada biškopi sabiedrībā" žūrijas komisija atzina Jāni Šnikvaldu no Rīgas. Viņa "Baltu Drava" atrodas Rīgā Mežaparka lielās estrādes teritorijā. Šovasar "Baltu Dravas" bites bija izvietotas arī Salaspils botāniskajā dārzā un par to pašiem dravniekiem ir īpaši liels prieks - šādā vietā ievākts medus noteikti ir īpašs. J. Šnikvalds ir sastopams arī Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja Ārluiku sētā, kur vērojama viņa bišu dzīve. Muzeja apmeklētājiem ir iespēja noklausīties Jāņa aizrautīgajā stāstījumā par bitēm un bišu produktiem.

Nominācijā "Gada sakoptākā drava" uzvarēja biškopis Aivars Radziņš no Vecpiebalgas. Viņa drava iekļaujas gleznainajā Piebalgas ainavā un tajā ir tapis bišu nams, kur ir iespēja izbaudīt bišu terapiju, guļot uz stropiem. Tajā ir vairāki apskates objekti, kas lieliski papildina dravu - grebtais strops ar iespēju vērot bišu darbību dobumā, apskates strops ar stikla sieniņu, atjaunota senlaicīga koka medus sviede.

Titulu "Gada jaunais biškopis" ieguva Skaidrīte un Māris Kupši no Dagdas novada. Lai gan sakām - jauno biškopju ģimene, vārds "jaunie" attiecināms tikai uz viņu statusu biškopībā, citādi visnotaļ nobrieduši saimnieki ar jau ievērojamu pieredzi. Par to liecina arī dravai izvirzītie mērķi un veids, kā biškopji to cenšas sasniegt. Vispirms ir radīts produkts - "Latgalē ievākts medus" un arī turpmākie plāni ir gana ambiciozi un sniedzas pat līdz ārzemēm. Biškopji domā par medus eksportu uz kaimiņvalstīm.

Pasākumā Zemkopības ministrijas atzinības rakstus par ieguldījumu nozares attīstībā saņēma biškopji Liāna Igaune, Māris Romanovs, Artūrs Grudovskis, LBB padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis, valdes priekšsēdētājs Armands Krauze un izpilddirektore Rita Bartuševica.

Latvijas Biškopības biedrība

x

Paroles atgadināšana