Augkopības nozaru ražotāju

Augļkopji iesaka

Aina Odziņa, AgroPols
30.09.2010

Rudens ir labākais laiks augļu un ogu ēšanai, jo tikko novāktā raža ir bagāta ar minerālvielām, vitamīniem un bioloģiski aktīvām vielām. Āboli un bumbieri ir veselīgi, tie ir gards našķis ēdienreižu starplaikos, un veiksmīgi papildina pamatēdienu vai desertu.

Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāve Līga Bērziņa atgādina, ka āboliem piemīt vairākas veselību veicinošas īpašības. Ābolu lietošana uzturā uzlabo gremošanu. Tāpat āboli labvēlīgi ietekmē mutes dobuma veselību, ābolu ēšana veicina pareizu sakodiena veidošanos bērniem un stiprina smaganas. Ābolos esošais pektīns nodrošina organismu ar galakturonskābi, kas spēj samazināt organisma vajadzību pēc insulīna un var palīdzēt cukura līmeņa kontrolē diabēta pacientiem. Ābolos esošais florizīns var palīdzēt samazināt osteoporozes risku sievietēm pēcmenopauzes vecumā, kā arī var palīdzēt labvēlīgi ietekmēt kaulu blīvumu. Turklāt kaulu veselību labvēlīgi ietekmē arī ābolos esošais bors.

Svaigi spiesta ābolu sula ir vienkāršs veids, kā uzņemt ikdienā tik nepieciešamās augļu porcijas. Šāda sula saturēs mazāk balastvielu, taču vairāk vitamīnus un minerālvielas, ko organismam būs vieglāk uzņemt. 100 g ābolu jeb apmēram viens neliels ābols vidēji satur tikai ap 55 kcal, 10% no dienā ieteicamās balastvielu devas un 8% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.

Arī bumbieri palīdz stiprināt imunitāti. Tajos esošā folskābe ir sevišķi nozīmīga grūtnieču un sieviešu, kas plāno bērniņu, ēdienkartē, jo var palīdzēt samazināt nervu caurulītes defekta risku jaundzimušajiem. Saaukstēšanās gadījumos svaigi spiesta bumbieru sula var palīdzēt kakla veselībai un samazināt temperatūru, kas ir tik svarīgi rudenī, kad laiks kļūst auksts, drēgns un lietains. 100 g bumbieru vidēji satur tikai 50 kcal un 4 g balastvielu, kas ir 14% no dienā ieteicamās balastvielu devas. Bumbieri ir arī labs C vitamīna avots, 100 g satur 6% no dienā ieteicamās C vitamīnu devas.

Lai veicinātu svaigu augļu un ogu lietošanu uzturā, arī šogad Latvijas augļkopju asociācija rīko tradicionālo Ābolu festivālu, kas notiks 9. oktobrī un 10. oktobrī pie tirdzniecības centra Spice. Asociācija aicina ābolu audzētājus sadarboties festivāla degustācijas galda organizēšanā, lai nodrošinātu iespēju visiem apmeklētājiem divu dienu garumā nogaršot dažādās ābolu šķirnes.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana