Agrobiznesa saistītās

Latvijas Agronomu biedrības kongresā

Agita Pāvule, AgroPols
29.07.2010

Skrīveru zinātniski pētnieciskajā institūtā šā gada 16. un 17. jūlijā notika Latvijas Agronomu biedrības 23. kongress, kas reizē bija arī biedrības dibināšanas deviņdesmitgades kongress un veltīts biedrības ilggadējā prezidenta Jāņa Ausekļa piemiņai.

Kongresa pirmajā dienā Skrīveru Saules kapos, Jāņa Ausekļa atdusas vietā, tika atklāts akmeņkaļa Agra Uzula veidotais piemineklis, bet institūta zālē svinīgos apstākļos tika atvērta viņa piemiņai sagatavotā un izdotā grāmata „Agronoms Jānis Auseklis - Latvijas Agronomu biedrības Goda prezidents”.

Kongresu atklājot, Latvijas Agronomu biedrības prezidents Ritvars Heniņš ziņoja par biedrības valdes darbu pēdējos divos gados. Savukārt par Latvijas Agronomu biedrības noieto ceļu deviņdesmit gadu garumā stāstīja biedrības valdes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dzenis. Bet par biedrības finansiālo situāciju ziņoja LAB revidente Aina Siliniece.

Kongresa dalībniekus biedrības deviņdesmitgadē sveica Latvija Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža. Par paveikto un sadarbību ar akadēmiju viņa Birutai Jansonei, Zintai Gailei, Mārim Grīnvaldam, Valdim Dzenim un Dzidrai Kreišmanei pasniedza goda rakstus.

Kongresa delegātus sveica arī Aldis Jansons. Debatēs uzstājās Zinta Gaile, Sanita Zute, Adolfīne Šlisāne, Māris Grīnvalds, Jānis Cielava, Jānis Vigovskis, Andrejs Lucāns, Matīss Kalniņš un Imants Kārkliņš.

Gandrīz visi delegāti pauda raizes par to, ka Latvijas laukus pamet darba spējīgie zemnieki, ka, trūkstot līdzekļiem, netiek uzraudzītas un darba kārtībā uzturētas meliorācijas sistēmas, kaļķotas skābās augsnes, un tādējādi lauki aizaug, pārpurvojas, pazeminās augsnes auglība. Tāpat pārāk maza vērība tiek veltīta vidējo saimniecību atbalstam.

Klātesošie bija vienisprātis, ka nopietnāk jādomā par jaunu agronomu sagatavošanu, LLU jāatjauno zinātniski praktiskās konferences ziemas periodā un noteikti jāpārtrauc Latvijas zemes izpārdošana ārzemniekiem.

Latvijas Agronomu biedrības kongresā apspriestie jautājumi un ieteikumi, kas īstenojami, lai uzlabotu un normalizētu stāvokli lauksaimniecībā, kā arī aktivizētu biedrības darbu tika atspoguļoti pieņemtajā rezolūcijā, ko paredzēts iesniegt Zemkopības ministrijas vadībai.

Kongresa laikā Latvijas Agronomu biedrības augstāko apbalvojumu - ceļojošo balvu „Zelta vārpa” saņēma Regīna Kuļša. Savukārt par LAB Goda biedriem kongresa dalībnieki ievēlēja Venerandu Stramkali, Jāni Āboliņu, Edvīnu Korni, Jāni Skroderi, Astrīdu Mangali, Andri Siliņu un Aleksandru Šķepastu.

Par Latvijas Agronomu biedrības prezidentu ievēlēja Māri Grīnvaldu. LAB valdē no Kurzemes tika ievēlēts Andris Siliņš un Vita Cielava, no Vidzemes - Veldze Sproģe un Māra Mežale, no Zemgales - Anita Ļešinska un Arnolds Jātnieks, no Latgales - Antoņina Babāne un Imants Kalniņš, no Viduslatvijas - Biruta Jansone un Aivars Broks. Pēc prezidenta ieteikuma, valdē ievēlēja Ritvaru Heniņu, Dzidru Kreišmani, Valdi Dzeni un Ernestīni Ruju. Revidenta pienākumus uzticēja Ivetai Gūtmanei.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana