Dokumentu hronika

Noteikumi par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos


Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā sadarbībā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP), biedrības "Zemnieku Saeima", Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības un biedrības "Slow Food Rīga" pārstāvjiem izstrādājusi jaunu ielu tirdzniecības, gadatirgu, izbraukuma tirgu un autoveikalu tirdzniecības organizēšanas kārtību, kam vismaz teorētiski vajadzētu samazināt birokrātiskās procedūras, lai tirgotos publiskās vietās. Iegūt vajadzētu viesiem - gan pārdevējiem (no mazākām administratīvajām izmaksām) gan pircējiem - no mazākām cenām, 

Atvieglota tiks procedūra pašvaldības atļaujas saņemšanai preču pārdošanai ielu tirdzniecībā, gadatirgū un izbraukuma tirdzniecības vietās, un noteikti gadījumi, kad šāda atļauja nebūs nepieciešama.


Pirms atļaujas saņemšanas no pašvaldības nebūs nepieciešams saskaņojums no Pārtikas un veterinārā dienesta un citām valsts institūcijām. Tāpat saīsināti pieteikumu izskatīšanas un atļaujas izsniegšanas termiņi, piemēram, ielu tirdzniecībā pieteikums izskatāms un tirdzniecības atļauja izsniedzama ne ilgāk kā trīs darba dienu laikā. Savukārt pašvaldības atļauja tirdzniecības dalībniekam nebūs nepieciešama, ja attiecīgā tirdzniecības veida darbību nodrošina organizators.


Atšķirībā no līdzšinējā tirdzniecības regulējuma jaunajā noteikumu projektā ir noteikta arī "zemnieku tirdziņu" organizēšanas kārtība, paplašināts realizējamo preču sortiments ielu tirdzniecības vietās, lai sekmētu vietējo komersantu audzētās, iegūtās vai ražotās produkcijas realizāciju gala patērētājiem publiskā vietā, skaidro EM.


Paredzēts, ka privātpersonas varēs iekārtot ielu tirdzniecības vietu uz privātīpašumā esošas zemes publiskā vietā, kā arī realizēt preces šajā vietā saskaņā ar noteikumos noteikto kārtību.


Tāpat ir atviegloti noteikumi autoveikalu darbībai, piemēram, atcelti vispārējie preču sortimenta ierobežojumi, paplašinātas autoveikalu darbības iespējas, atceļot ierobežojumus realizēt preces tikai tādās lauku apdzīvotajās vietās, kurās nav stacionāru veikalu. Autoveikaliem vairs nebūs nepieciešama Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtā atzīme "Autoveikals".


EM uzskata, ka šie atvieglojumi sekmēs plašākas konkurences veidošanos, kas ir īpaši būtiski lauku apvidos, kur cilvēku pirktspēja ir zemāka un veikalu pieejamība daudz mazāka.


Noteikumos iekļauta arī vienkāršāka kārtība tirgus darbībai, tostarp atcelts pārtikas, nepārtikas un jaukta tipa tirgu iedalījums, kā arī atcelts liegums piešķirt jaukta tipa tirgus statusu jaunizveidotajiem tirgiem, pastāstīja Urpena.


Noteikumu projektā ir paredzētas tiesības pašvaldībām noteikt tirdzniecības organizēšanas kārtību preču pārdošanai publiskā vietā ārpus šajos noteikumos minētajiem tirdzniecības veidiem.


Ministru kabineta noteikumu projektu "Noteikumi par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos" EM izstrādāja .


Noteikumu projekts šodien nodots starpinstitūciju saskaņošanai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana