Dokumentu hronika

MK noteikumi Nr. 1209 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam „Lauku saimniecību modernizācija””

MK, Noteikumi,  Nr. 1209
20.10.2009

Valdība apstiprinājusi Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam „Lauku saimniecību modernizācija””, par ko jau agrāk valdībā bija pieņemts politiskais lēmums.
Lai samazinātu administratīvo slogu un būtiski atvieglotu atbalsta saņemšanas kārtību, noteikumos svītrota prasība par līguma slēgšanu atbalsta saņemšanai. Līdz ar to uzreiz pēc Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmuma par atbalsta piešķiršanu pretendents varēs sākt projekta īstenošanu.
Savukārt, lai nodrošinātu projekta uzraudzību, pēc projekta īstenošanas atbalsta saņēmējam būs jāiesniedz LAD divu veidu atskaites, kuras iepriekš bija noteiktas līgumā.
Pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās, izdarīti arī vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.
Izmaiņas noteikumos nosaka atcelt prasību, kas paredz nodrošināt pozitīvu naudas plūsmu katra mēneša beigās. Turpmāk projekta iesniegumā naudas plūsmai pārskatā projekta iesniegšanas gadā, visos īstenošanas gados un gadā pēc projekta īstenošanas jābūt pozitīvai. Precizēti arī lauksaimniecības uzņēmuma ekonomiskās dzīvotspējas kritēriji, kas atbalsta pretendentam būs jāņem vērā, iesniedzot projekta pieteikumu.
Kārtība nosaka, ka projektiem, kuri būs iesniegti līdz 2010.gada 31.decembrim, būs noteikta 35 % atbalsta intensitāte no attiecināmām izmaksām, kas saistītas ar investīcijām jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma iegādei. Turklāt noteikumi paredz, ka šo atbalsta intensitāti palielina par 5%, ja atbalsta pretendents ir kooperatīva biedrs.
Tāpat noteikumi paredz 40 % atbalsta intensitāti no attiecināmām izmaksām, kas saistītas ar investīcijām jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, iegādei, ja investīcijas veic bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ražotājs, kurš ir pieteicies atbalsta maksājumiem, uzņēmies jaunas saistības un nodarbojies ar bioloģisko lauksaimniecību ne mazāk kā divus iepriekšējos noslēgtos gadus.
Noteikumu projekts paredz, ka traktoru iegādi būs iespējams iekļaut kā attiecināmās izmaksas, nepārsniedzot attiecību, kas veidojas, summējot saimniecībā jau esošās traktortehnikas vienības (jaunākas par 10 gadiem) maksimālās jaudas attiecību – 1 zirgspēks pret vienu hektāru 2009.gadā vienotajam platību maksājumam deklarētās atbalsta pretendenta platības un vienu liellopu vienību.
Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana