Dokumentu hronika

MK noteikumi Nr. 1247 "Latvijas izcelsmes laukaugu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes atzīšanas un sēklu aprites noteikumi"

MK, Noteikumi,  Nr. 1247
27.10.2009

Valdība pieņēmusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Latvijas izcelsmes laukaugu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes atzīšanas un sēklu aprites noteikumi", kas nosaka prasības saglabājamās šķirnes atzīšanai.
Tāpat grozījumi nosaka minimālās prasības un kārtību, kādā veicama saglabājamās šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaude, kā arī prasības un kārtību, kādā saglabājamās šķirnes iekļauj Latvijas augu šķirņu katalogā.
Noteikumi paredz prasības saglabājamo šķirņu sēklu apritei un šīs aprites kvantitatīvos ierobežojumus, prasības saglabājamo šķirņu sēklu kvalitātei, prasības saglabājamo šķirņu sēklu saiņošanai un etiķetēšanai, prasības saglabājamo šķirņu sēklu pēcpārbaudei kontrollauciņos, lai pārbaudītu šķirnes identitāti un šķirnes tīrību.
Grozījumi bija nepieciešami, jo 2008.gada 20.jūnijā Eiropas Komisija pieņēma direktīvu, ar ko paredz atsevišķas atkāpes saistībā ar to lauksaimniecības savvaļas sugu un šķirņu atzīšanu, kuras dabiskā veidā pielāgotas vietējiem un reģionālajiem apstākļiem un ko apdraud ģenētiskā erozija, un minēto savvaļas sugu un šķirņu sēklu un sēklas kartupeļu tirdzniecību.
Direktīvas mērķis ir nodrošināt ģenētisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, tos audzējot un pārdodot. Direktīva paredz atkāpes no vispārpieņemtās prakses attiecībā uz šķirņu atzīšanu, šķirņu pārbaudi, sēklu sertificēšanu un iekļaušanu katalogā.
Pašlaik esošā Latvijas un Eiropas Savienības likumdošana nepieļauj ģenētisko resursu izmantošanu, tos audzējot un pārdodot.
Līdz ar šīs direktīvas ieviešanu lauksaimniekiem radīsies iespēja nodarboties ar vecāku, Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu Latvijas selekcionāru radīto augu šķirņu audzēšanu. Īpaši nozīmīgi tas varētu būt bioloģiskajiem lauksaimniekiem.

 

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana