Apskati, analīzes, vērtējumi

Augstās cukura cenas pasaules tirgos vēl nenozīmē cukura cenas pieaugumu arī Latvijā

Agnese Krieviņa, AgroPols
10.09.2009

...pašreizējā pasaules cenu krīze ir trešo pasaules valstu problēma, kas iepriekš nav maksājušas tik augstu cenu par cukuru kā ES valstis.


Augstās cukura cenas pasaules tirgos vēl nenozīmē cukura cenas pieaugumu arī Latvijā

Jau iepriekš stāstījām, ka cukura cenas pasaules tirgos dramatiski palielinājušās. Augustā jēlcukura cena pasaules tirgos bija par 71% augstāka kā janvārī. Šādu cenu pieaugumu galvenokārt izraisījis ražošanas apjomu ievērojams kritums divās nozīmīgās ražotājvalstīs – Indijā un Brazīlijā, radot globālo cukura deficītu.
Vai tas nozīmē, ka visiem mums jāsteidz uz veikaliem un jāpērk cukuru, kamēr tas vēl ir par šādu cenu un kamēr ir vispār? Varbūt ar steigu jābūvē jaunu rūpnīcu un jāreanimē cukurbiešu audzēšanu, jo cenas ražotājiem būs tik pievilcīgas, ka spēs atjaunot nozares produkcijas ražošanas rentabilitāti ?



Cukura bilance un cenas Eiropas Savienībā
Ja aplūko ES cukura bilanci, 2007./2008.gadā saražotais cukurs kvotas ietvaros nodrošināja 90,8% no iekšējā patēriņa vajadzībām. Ja ņem vērā arī virs kvotas saražotā cukura daudzumu, tad ES cukura ražotāji šobrīd pilnībā spētu nodrošināt pārstrādes nozari un iedzīvotājus ar nepieciešamo cukuru.

Turklāt pretēji pasaules tirgū vērojamai tendencei, ES cukura cenas turpinājušās samazināties. Taču tās joprojām ir gandrīz 60% virs pasaules cenas līmeņa. Augusta vidū tonna jēlcukura pasaules tirgū maksāja ap USD 485 (~EUR 339), bet ES – USD 772 (~EUR 540). Jāpiezīmē, ka arī ES noteiktā cukura references cena, kas šobrīd jēlcukuram ir  448,8 EUR/tonna (no oktobra – 335,2 EUR/tonna), ir augstāka par pasaules tirgus cenu. Tātad faktiski pašreizējā pasaules cenu krīze ir trešo pasaules valstu problēma, kas iepriekš nav maksājušas tik augstu cenu par cukuru kā ES valstis.

Līdz ar to, lai nomierinātu patērētājus, varam teikt, ka vismaz pagaidām nav ekonomiska pamata pārstrādei nepieciešamā un arī veikalā nopērkamā cukura cenas nozīmīgam pieaugumam, ko varētu saistīt ar pašreizējo cukura cenas kāpumu pasaules tirgū. Bet kāda tirgus dalībnieka vēlmi un arī iespēju pašūpot tirgu un mākslīgi palielināt mazumtirdzniecības cenu mēs gan nevaram izslēgt. Pavērosim kopā...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana