Apskati, analīzes, vērtējumi

Populārākie dārzeņi - kartupelis un tomāts

Aina Odziņa, AgroPols
06.10.2010

Izvēloties dārzeņus, Latvijas iedzīvotājiem svarīgāka šķiet produktu kvalitāte, nevis cena vai izcelsme, liecina veikalu tīkla "Maxima" un portāla www.webanketa.com veiktās aptaujas rezultāti.

Aptauja tika veikta septembra nogalē veikalu tīkla "Maxima" mājaslapā www.maxima.lv, un tajā piedalījās 1272 unikālie lietotāji.

Kā informēja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš, kvalitāti kā noteicošo faktoru, veikalā izvēloties dārzeņus, norādījuši 52% respondentu.

Otrs visbiežāk minētais kritērijs, pēc kura notiek dārzeņu izvēle, ir cena - to minējuši 29% aptaujas dalībnieku. Tikai 15% respondentu kā svarīgāko faktoru atzīmējuši dārzeņu izcelsmi.

"Rudens ir lielais ražas novākšanas laiks, un pēdējo nedēļu laikā veikalu plauktus arvien blīvāk piepilda jaunā rudens raža, tādēļ mums bija ļoti interesanti noskaidrot, pēc kādiem kritērijiem iedzīvotāji izvēlas rudens veltes, kuri ir iecienītākie dārzeņi un kādi ir to ēšanas paradumi," saka "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Aptauja rāda - ja produkts būtu jāizvēlas, balstoties vienīgi uz informāciju par tā augšanas vietu, divas trešdaļas jeb 66% iedzīvotāju priekšroku dotu Latvijas ražojumiem. 28% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka dārzeņus iespēju robežās audzētu paši, un tikai nedaudz vairāk kā 1% aptaujas dalībnieku dod priekšroku importa dārzeņiem.

"Ir apstiprinājies mūsu priekšstats par to, ka Latvijas iedzīvotājiem dārzeņi ir viena no svarīgākajām ikdienas uztura sastāvdaļām," norāda Ivars Andiņš, komentējot aptaujas datus, kas liecina - lielākā daļa jeb 73% respondentu dārzeņus uzturā lieto katru dienu, savukārt 24% tos savā ēdienkartē iekļauj 2 - 3 reizes nedēļā.

"Maxima Latvija" veiktajā aptaujā izveidots arī populārāko dārzeņu tops, kurā pirmo vietu un 11% respondentu atzinību dala kartupelis un tomāts. Ar 8% trešo un ceturto vietu dala burkāns un gurķis, bet ar 6% balsu topu noslēdz sīpols.

Savukārt taujāti par dārzeņu gatavošanas paradumiem vairāk nekā trešdaļa respondentu jeb 37% norādījuši, ka visbiežāk no dārzeņiem gatavo salātus. 18% atbildētāju dārzeņus pievieno sautējumiem, kamēr 16% aptaujāto dārzeņus vāra, pievieno zupām un sacepumiem, kā arī konservē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana