Apskati, analīzes, vērtējumi

Ar skaidru galvu vērtējot - liellopu gaļas tirgus nes Latvijai patīkamākās ziņas

Andris Bebrs, AgroPols
14.10.2010

No visu nozaru tirgiem nosacīti labākā ziņa ir par liellopu gaļas sektoru - gan apjomi nostabilizējušies jau kāda mēneša ilgumā gandrīz 2kārt augstākā līmenī, gan cenas ir savā augstākajā līmenī. Un tas pat nekas šoreiz, ka tās uz ES vidējo cenu fona joprojām ir nežēlīgi zemas. Visās citās produktu grupās, ja nu vienīgi vēl izņemot graudu tirgus atsevišķus segmentus, jaunākā pieejamā informācija liecina, ka labākā gadījumā varam teikt, ka iestājusies zināma stabilitāte.


Ar skaidru galvu vērtējot - liellopu gaļas tirgus nes Latvijai patīkamākās ziņas

Izvērtējot šonedēļas laikā atjaunoto tirgus informāciju par vairumu no produktiem (skatiet mūsu portāla sadaļu "Nozaru tirgus dati" ), jāatzīst, ka vispārējā izaugsme nav bijusi ilgstoša un tā vairumā produktu grupu atkal transformējusies stabilizācijā.

No visu nozaru tirgiem nosacīti labākā ziņa ir par liellopu gaļas sektoru - gan apjomi nostabilizējušies jau kāda mēneša ilgumā gandrīz 2kārt augstākā līmenī, gan cenas ir savā augstākajā līmenī. Un tas pat nekas šoreiz, ka tās uz ES vidējo cenu fona joprojām ir nežēlīgi zemas.

Septembrī joprojām turpinājusies neliela izaugsme eļļaugu tirgū  - tomēr, pagaidām šķiet - tā tagad vairāk ir regulāro svārstību ietvaros.

Arī graudu tirgus septembrī vēl audzis. Īpaši pārtikas kviešu cenas  - laikam taču kvalitātes problēma nav tikai Latvijas specifiskā īpatnība. Un līdz ar ieskaitīšanu lopbarības kvalitātē palielinājies piedāvājums lopbarības kviešu segmentā.

Nav jaunas labas ziņas no piena tirgiem . Kaut arī saglabājas pozitīvas prognozes par siera tirgu attīstību Eiropā un pasaulē - galveno piena satura daļu - vājpiena, sviesta (un arī siera) tirgu attīstība pēdējos mēnešos praksē liecina, ka izaugsme ir apstājusies, un tas vairo mūsu bažas, vai paaugušās svaigpiena pārdošanas Latvijā ir pietiekami ilgtspējīgas. Kaut presē pavīd ziņas, ka industrijas par kvalitatīvu pienu maksātās cenas jau esot pielīdzināmas pat Vācijas cenām. Ceram, ka prakse mūsu bažas neapstiprinās.

Cūku liemeņu cenas pēc izaugsmes un reaktīvās nosvārstīšanās atkal paslīdējušas lejup, pierādot, ka ES koptirgū standartproduktiem nevar būt vienas atsevišķas teritorijas ar īpaši augstām cenām. Pat, ja tās ir tikai vairs tikai nišas produktu daļai. Un joprojām nevar teikt, ka tas nozīmējis Latvijas izcelsmes cūku atgriešanos Latvijas patēriņa tirgū.

Putnkopības produkcijas ražotājiem - cenas šūpojas normāli prognozētā līmenī, tomēr olām jaunais līmenis ir par ~20% zemāks kā agrāk pierastais.

Detalizētākai informācijai  - lūdzam iegriezties mūsu portāla sadaļas "Nozaru tirgus dati" - attiecīgo produktu produktu grupu nodaļās.
Ja ir papildu jautājumi, uz kuriem neesam atbildējuši ar savu publicēšanai sagatavoto informāciju - rakstiet par to mums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana