Apskati, analīzes, vērtējumi

Jauns rekords pārtikas eksportā

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
15.12.2010

Latvijas lauksaimniecības preču eksporta kopvērtība 2010. gada pirmajos 9 mēnešos, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, palielinājusies no 434,6 milj. Ls līdz 538,8 milj. Ls. Lauksaimniecības preču importa kopvērtība arī palielinājusies no 560,6 milj. Ls līdz 602,9 milj. Ls. Negatīvais lauksaimniecības un pārtikas preču ārējās tirdzniecības saldo 2010. gada pirmajos 9 mēnešos ievērojami samazinājies no 126,1 milj. Ls līdz 64,1 milj. Ls, par to liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra dati.

Eksporta struktūrā dzērienu un piena produktu īpatsvars palielinājies, samazinoties zivju īpatsvaram, savukārt importa struktūrā dzērienu un graudaugu īpatsvars nedaudz palielinājies, samazinoties gaļas īpatsvaram. Visvairāk un apmēram vienādos apjomos Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produkti tiek eksportēti uz Krieviju un Lietuvu, attiecīgi par 117,3 milj. Ls un 113,4 milj. Ls. Eksporta sadalījumā pa atsevišķām valstīm Lietuvas īpatsvars saglabājies 21% līmenī, eksporta vērtībai palielinoties par 25%. Eksports uz Krieviju palielinājies par 60%, īpatsvaram palielinoties līdz 22%. Nozīmīgākais produkts eksportā jau vairākus gadus ir pilnpiena izejviela uz Lietuvu.

Nozīmīgākās importētājvalstis lauksaimniecības un pārtikas nozarē ir Lietuva (167,6 milj. Ls), Polija (67,8 milj. Ls) un Igaunija (60,1 milj. Ls). Imports no Lietuvas nav mainījies un ir 28% no importa kopvērtības. Imports no Polijas palielinājies par 13%, īpatsvaram kopējā importā saglabājoties 11% līmenī. Vairāk informācijas pieejama Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra mājas lapā www.ltvc.lv .

„Šogad arī pēdējā ceturksnī eksports turpinās palielināties un 2010. gadā tiks sasniegts jauns lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta apjomu rekords. Tam ir divi iemesli – rezultātus dod iepriekšējos gados veiktie ieguldījumi produktu attīstībā un eksporta tirgu apgūšanā, kā arī labvēlīgā situācija pasaules pārtikas tirgos. Šogad eksporta cenas daudziem produktiem ir pieaugušas par vairākiem desmitiem procentu, piemēram, vājpiena pulverim par 49%, bet sviestam par 47%”, komentē LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana