Apskati, analīzes, vērtējumi

Viļņas veikalos joprojām lētākā pārtika Baltijas valstīs

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
26.10.2011

Šā gada trešajā ceturksnī Baltijas valstu galvaspilsētās pārtikas cenas kopumā ir bijušas stabilākās pēdējo gadu laikā  informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Taču, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, šogad visās trijās valstīs pārtika ir kļuvusi dārgāka.

Saskaņā ar LTVC datiem, nozīmīgs cenu palielinājums visās trijās valstīs ir bijis jogurtam, sviestam, dzeltenajai paprikai, bet cukurs šajā periodā Tallinā ir kļuvis dārgāks pat par 56%, Rīgā - par 27%, Viļņā - par 25%. Pārtikas eļļai cenas Tallinā augušas par 41%, Rīgā - par 32%, Viļņā - par 24%.

Visstabilākās cenas šā gada trešajā ceturksnī ir bijušas Viļņā, kur tās, salīdzinot ar otro ceturksni, visās pārtikas grupās ir bijušas gandrīz nemainīgas, dārzeņiem un kartupeļiem samazinājušās vidēji par 30%, bet baltajiem galviņkāpostiem - pat par 63%.

Arī Tallinas un Rīgas veikalos būtiski ir samazinājušās dārzeņu un kartupeļu cenas, bet Rīgā cenu pieaugums ir bijis atsevišķiem jogurtiem, liellopu gaļai un laša filejai, kamēr Tallinā cenas pieaugušas dažiem jogurtiem un "Golden Delicious" āboliem.

"Visās trijās Baltijas valstīs pārtikas tirgū atspoguļojušies tie procesi, kas notikuši pasaules vai šā reģiona tirgū. Viļņas veikalos joprojām ir nopērkama lētākā pārtika Baltijas valstīs, bet salīdzinoši dārgajām pārtikas cenām Rīgas veikalos tagad ir pievienojusies arī Tallina. Trešajā ceturksnī ievērojams skaits pārtikas produktu Tallinas veikalos bija dārgākais Baltijas valstīs. Pēc šā stabilizācijas procesa dažām produktu cenām vajadzētu samazināties," norādīja Gulbe, gan neprecizējot konkrētus produktus.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana