Citi raksta

Sniega dēļ daudzviet Latvijā apgrūtināta piena savākšana

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
07.01.2010

Sniega dēļ daudzviet Latvijā apgrūtināta piena savākšana, piena pārstrādes uzņēmuma AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts situāciju raksturo kā dramatisku.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Šņepsts, daudzviet Latgalē, piemēram, ceļa posmi Preiļi-Pieniņi, Preiļi-Aizkalni, nav tīrīti kopš pagājušā gada 30. decembra.

Piena mašīnu šoferi ar lāpstu tīra ceļus, lai varētu piekļūt pie fermām un savākt pienu, jo govis pienu dod katru dienu. "Ir fermas kurās piens paliek nesavākts, tas nozīmē, ka uzņēmumam samazinās ražošanas apjoms, kas patlaban ir ļoti būtiski zaudējumi uzņēmumam. Arī ne visiem zemniekiem ir sava tehnika, ar ko viņi var iztīrīt aizputinātos ceļus, pagasti arī cenšas tīrīt savus ceļus, bet valsts ceļu apsaimniekotāji ar saviem pienākumiem patlaban netiek galā. Nesaprotu, par ko mēs maksājam akcīzes nodokli. Rudenī ceļu uzturētāji pļāva grāvjus, skribināja ceļus katru nedēļu, lai tikai iztērētu naudu, bet tagad, kad vajadzētu tīrīt, nevienu neredz. Tīra tikai lielās šosejas, kur var ātri nopelnīt," savu sašutumu neslēpa Šņepsts.

Arī kooperatīvas sabiedrības "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece atzina, ka dažas dienas, kad ceļi bija aizputināti, nav izdevies savākt pienu, taču šīs saimniecības pienu varējušas uzglabāt baseinos. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad piena mašīnas slideno ceļu dēļ ir ieslīdējušas grāvjos. Daudzi zemnieki ar savu tehniku tīra ceļus un velk piena mašīnas, lai varētu izvest pienu.

Pēc AS "Rīgas Piena kombināts" (RPK) rīcībā esošās informācijas, laukos atšķirībā no dažām lielpilsētām cilvēki ziemai gatavojas un ar iespējamo sniegu rēķinās. Visi piebraucamie ceļi, kas nepieciešami piena savākšanai, tiek tīrīti.

"Atsevišķos gadījumos, ja tiešām ir tā sasnidzis, ka nevar paspēt pietiekami notīrīt, tiek operatīvi rasti risinājumi, ko ar attiecīgo pienu iesākt. Vienīgās sūdzības no piena mašīnu šoferiem ir par lielākajiem ceļiem, ka tie netiek pietiekami kaisīti un reizēm smagajai mašīnai ir grūti uzbraukt kalnā," stāstīja RPK sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Kā stāstīja AS "Valmieras piens" projektu vadītāja Lija Ozoliņa, uzņēmuma automašīnām vismaz pagaidām ir izdevies izbraukt visus maršrutus un piens no fermām ir savākts.

Kā ziņots, šodien sniega dēļ Latvijā apgrūtināti braukšanas apstākļi. Sinoptiķi brīdina, ka šodien snigs visā Latvijā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana