Citi raksta

EK pārstāvniecības Latvijā komentārs par AS "Preiļi siers" sūdzību Eiropas Komisijai

Andris Bebrs, AgroPols
19.01.2010

Šodien biznesa portāls Nozare.lv publicējis EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretāra Ivara Bušmaņa komentāru par AS "Preiļu siers" Eiropas Komisijai (EK) nosūtīto vēstuli ar lūgumu izvērtēt nevienlīdzīgu valsts atbalstu piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.


EK pārstāvniecības Latvijā komentārs par AS "Preiļi siers" sūdzību Eiropas Komisijai8. janvārī AgroPolā publicējām Lindas Billes- Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektores sagatavoto viedokļrakstu A/S "Preiļu siers" ņirgājas par zemniekiem un zemnieku kooperatīviem, kas informēja par faktu ka šis uzņēmums iesniedzis sūdzību EK par nevienlīdzīgiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem un komentēja to no lauksaimnieku kooperatīvu skatupunkta.

Šodien biznesa portāls Nozare.lv publicējis EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretāra Ivara Bušmaņa komentāru par AS "Preiļu siers" Eiropas Komisijai (EK) nosūtīto vēstuli ar lūgumu izvērtēt nevienlīdzīgu valsts atbalstu piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Viņš informēja, ka EK izskatīs to parastajā kārtībā. Viņš skaidroja, ka vispirms tiks pārbaudīts, vai sūdzība ir pamatota. Ja tā ir acīmredzami nepamatota, divu mēnešu laikā tiek nosūtīta atbilde, kurā sūdzības iesniedzējs tiek informēts, ka lietas izskatīšanai nav pamata un ka EK sūdzību uzskatīs par atsauktu, ja mēneša laikā netiks iesniegts papildu pamatojums.

Turpretī, ja sūdzība ir pamatota un ir pietiekami pierādījumi, ka, iespējams, ir piešķirts noteikumiem neatbilstīgs valsts atbalsts, tiek noteikts, cik prioritāra ir šī sūdzība. Tādā gadījumā dalībvalstij tiks nekavējoties lūgts iesniegt savus komentārus. Saņēmusi atbildi no dalībvalsts, EK to izanalizē un, ja valsts atbalsts tiešām sniegts, reģistrē to kā nepaziņotu valsts atbalstu.

AgroPola redakcija ir saņēmusi arī AS "Preiļu siers" vadītāja Jāzepa Šņepsta viedokli. To šonedēļ noteikti publicēsim pilnā apjomā. Līdz ar savu redakcijas skatījumu uz situāciju. 

Katrā ziņā - mūsu ieskatā negatīvās emocijas beidzot jānoliek malā (vai katram pašam jāizkliedz mežā vientulībā, ja citādi nevar), un jārisina jautājumus pēc būtības, bez savstarpējiem apvainojumiem. Jo problēma jau pagaidām nekur nav aizgājusi - piena cenas joprojām nav atgriezušās agrākajos augstumos. Un Latvijā tās joprojām ir Eiropas tirgus telpas lejasgalā.  Ar mazāk par 20 EUR/100 kg oktobrī un pavisam nelielu pieaugumu pēdējo mēnešu laikā. Jā, laimīgā kārtā, ir dažas saimniecības, kuru saņemtā atlīdzība par pienu ir augstāka. Toties ir virkne, kam līdz ar to - arī būtiski zemāka. Tāda nu ir to vidējo rādītāju īpatnība ...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana