Citi raksta

Zemkopības ministrijā atklāj barikāžu piemiņas plāksni

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
21.01.2010

20. janvārī Zemkopības ministrijā (ZM) tika atklāta 1991. gada barikāžu piemiņas plāksne. Svinīgajā mirklī barikāžu 19. jubilejā piedalījās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un tā laika lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers.

1991. gada janvārī, veidojot Vecrīgas barikādes, tika izmantota lauksaimniecības, mežsaimniecības un meliorācijas tehnika, kas palīdzēja gan celt nožogojumus, gan noslēdza pieeju stratēģiski svarīgām Rīgas ēkām - parlamentam, Ministru Padomei, televīzijas un radio ēkām, kā arī citām stratēģiski nozīmīgām galvaspilsētas vietām. Tieši Lauksaimniecības ministrija un tās ēka Republikas laukumā bija vieta, no kurienes tolaik tika vadīta barikāžu veidošana, tieši Lauksaimniecības ministrijā darbojās barikāžu izveides koordinācijas centrs, lai maksimāli efektīvi vadītu smagās tehnikas pārvietošanos un izmantošanu barikāžu veidošanā.

Dainis Ģēģers, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka tieši lauksaimnieki un lauku iedzīvotāji, ierodoties Rīgā ar savu lauksaimniecības, mežrūpniecības, meliorācijas un lauku tehniku, bija tie, kas parādīja gan latviešu vienotību, gan to, ka izšķirošos brīžos arī militāri nesagatavoti cilvēki var rīkoties vienoti, stratēģiski un taktiski pareizi. "Viņu operatīvā, vienotā un pašaizliedzīgā darbība un disciplinētība barikāžu veidošanā vērtējama kā ļoti liela uzdrīkstēšanās un drosme, jo toreiz neapbruņoti cilvēki ar lauku tehniku būtībā stājās pretim labi bruņotajām padomju armijas vienībām," teica tā laika lauksaimniecības ministrs.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs Jundzis, kas 1991. gada barikāžu laikā bija Augstākās Padomes Aizsardzības štāba priekšnieka vietnieks, piemiņas plāksnes atklāšanas brīdī teica: "Esmu pārliecināts, ka cilvēki, kas piedalījās barikāžu veidošanā un palīdzēja Latvijas iedzīvotājiem kļūt drošākiem, ir varoņi. Šī pieredze ir ne tikai Latvijas tautas ieguvums, bet arī, nebaidos teikt, visas pasaules ieguvums - tas ir spilgts piemērs nevardarbīgās pretošanās cīņas metodēm un iespējām uzvarēt bruņotu pretinieku."

"Domāju, ka šādas piemiņas plāksnes atklāšana ir kā zināma parāda atdošana tā laika notikumiem un to dalībniekiem," uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, uzsverot, ka ministrijas apmeklētājiem būtu jāzina, kāda loma 1991. gada janvārī bija Lauksaimniecības, tagad Zemkopības ministrijai un tās darbiniekiem. "Piemiņas plāksne ministrijas vestibilā ir tā nepieciešamā informācija, kura atgādinās par Latvijas neatkarības atjaunošanas laiku," teica ministrs. Jānis Dūklavs, kas pats piedalījies 1991. gada barikādēs, uzsvēra: "Lauksaimnieku un toreizējās ministrijas vadības lomu gan barikāžu veidošanā, gan to aizstāvēšanā pret padomju bruņutransportieriem nevar pārvērtēt, tāpēc tagad par to atgādinās piemiņas plāksne ministrijas vestibilā."

Svinīgajā barikāžu piemiņas plāksnes atklāšanā piedalījās arī Barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais, Tautas frontes muzeja direktore Meldra Usenko un Nacionālo bruņoto spēku ģenerālis, pirmā atjaunotās Latvijas drošības dienesta un speciālo uzdevumu vienību komandieris Juris Vectirāns.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana