Citi raksta

Lauksaimnieki turpina skaitīt zaudējumus

Uldis Graudiņš, Latvijas Avīze (LA)
12.08.2010

Laikrakstā "Latvijas Avīze" vēstīts par svētdienas vētras sekām.

"Cilvēks nereti ir bezspēcīgs pret dabas stihiju, tomēr mūsu gadījumā "Latvenergo" montieru neizdarības dēļ jau ceturto dienu esam bez elektroenerģijas," vakar stāstīja Sarkaņu pagasta "Krastiņu" māju saimnieks Uldis Leitis.

Pirms divām nedēļām "Latvenergo" darbinieki saveduši kārtībā apmēram 300 metru tālo elektrolīniju, tomēr pat pēc apkārtējo māju saimnieku lūguma nenozāģēja pār vadiem pārkārušos zaru. Svētdien vētras laikā tas nolauzts un trīs mājas palika bez elektrības. "Esam pārmocījušies – mana kaimiņiene ir invalīde. Viņai ar rokām ir jāizslauc vairāk nekā desmit govju, dzesētājs nedarbojas. Otrdien "Latvenergo" vīri bija atbraukuši, apskatījās un pateica, ka beidzies darba laiks. Man pašam ir divas govis, saldētavā sabojājās gaļa un ogas. Nezinu, kā rīkoties," tā U. Leitis.

"Latvenergo" pārstāve Ilvija Līvmane vakar Sarkaņu pagasta cilvēkiem padomu dot nevarēja. Viņa norādīja – vētras skartajos reģionos postījumu novēršanā un elektroapgādes atjaunošanā darbojoties kopumā 205 brigādes. I. Līvmane gan nevarēja pateikt, vai mobilizēti arī darbinieki no vētras neskartajiem novadiem. Vakar pusdienas laikā bez elektroapgādes vēl bija 4466 "Latvenergo" klienti. Uzreiz pēc vētras viņu skaits bija 39 000. Madonas apkārtnē, kur atrodas Sarkaņi, elektrības nebija 7121 mājsaimniecībai.

No vētras sekām joprojām cieš ražotāji. Piemēram, a/s "Lazdonas piensaimnieks" piena mašīnas no Lazdonas vēl vakar devās uz saimniecībām pēc piena uzreiz pēc slaukšanas, jo nedarbojās dzesētāji. "Tik spēcīga vētra vēl mūsu pusē nav pieredzēta. Paši bez elektrības bijām aptuveni diennakti. Vēlāk iekavēto centāmies atgūt ar nakts darbu. Mūsu uzņēmuma darbinieki devās palīgā "Latvenergo" atbrīvot no kokiem augstsprieguma trasi. Daudziem saimniekiem elektrības pārtraukuma dēļ govis ir jāslauc ar rokām. Tā kā bez elektrības nedarbojas dzesētāji, tad uzreiz pēc slaukšanas dodamies pēc piena. Mums iesaka pirkt ģeneratoru, tomēr nepasaka, cik daudz tas maksā," norādīja a/s "Lazdonas piensaimnieks" direktore Elvīra Utināne. Viņa atzina – kopējais pārstrādātā piena daudzums "Lazdonas piensaimniekā" pēc vētras nesamazinājās.

Saimnieki stāsta, ka, piemēram, Ļaudonas pagastā vētras postījumu novēršana turpināšoties līdz svētdienai, kad solīta elektroenerģijas padeve. "Latvenergo" pārstāve remonta darbu gaitu un beigu termiņus komentēt nevarēja.

Vētra svētdien gāja pāri arī Smiltenei, kur elektrība nebija aptuveni trīs stundas, bet novada saimniecībās daudz ilgāku laika posmu. Blomē, kur atrodas "Smiltenes piena" siera glabātava, elektroenerģijas nebija diennakti. Nav zināms, kādu ietekmi tas atstās uz siera kvalitāti, kas veidojas 45 dienas.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana