Apskati

Starptautiskajā Fonterra piena produktu izsolē cenām nelielas izmaiņas

Agnese Krieviņa, AgroPols
07.05.2010

Fonterra noslēgusi maija mēneša piena produktu piegādes darījumu izsoli, ar vidējo piena produktu cenu par 0,8% zemāku kā aprīļa izsolē, kad tika sasniegts negaidīti liels cenu pieaugums (cenas vidēji palielinājās par 23,2%). Vidējās cenas par 1,4% samazinājušās vājpiena pulverim un par 1,2% - pilnpiena pulverim, savukārt piena tauku (99,8%) vidējā cena palielinājusies par 4,4%.

Maija izsolē pilnpiena pulveris pārdots par vidēji 3932 USD/t, vājpiena pulveris – par 3612 USD/t, bet piena tauki – par 5020 USD/t.

Fonterra interneta izsoles vietas globalDairyTrade vadītājs Pols Greivs (Paul Grave), komentējot izsoles rezultātus, norādījis uz joprojām pozitīvu perspektīvu. Viņš uzskata, ka izsoles rezultāti atspoguļo spēcīgu pieprasījumu un ierobežotu piedāvājumu īstermiņā. Atgādinājumam – iepriekšējās izsoles lielo cenu kāpumu viņš skaidroja ar faktu, ka pircēji maksājuši vairāk, lai nodrošinātu piegādes sakarā ar ražošanas sezonas tuvošanos noslēgumam.

Jāpiezīmē, ka Fonterra ir lielākā piena produktu eksportētāja pasaulē, tās pārdošanas apjomi veido vairāk kā 1/3 no kopējā starptautiskā piena produktu tirgus. Lai arī internetā tiek pārdoti tikai 20% no uzņēmuma produktiem, izsoles rezultāti tiek uzskatīti par pasaules piena produktu cenu orientieri.

Izsolē tiek piedāvāti trīs veidu piegādes darījumi: 1) piegāde tiek veikta trešā mēneša laikā pēc izsoles; 2) piegāde tiek veikta ceturtā līdz sestā mēneša laikā pēc izsoles; 3) piegāde tiek veikta septītā līdz devītā mēneša laikā pēc izsoles.

Fonterra izsole internetā notiek katru mēnesi kopš 2008.gada jūlija. Nākošā Fonterra izsole paredzēta šī gada 1.jūnijā.

Avots: www.globaldairytrade.info; www.fonterra.com

AgroPols

x

Paroles atgadināšana