Apskati

Kas notiek svaigpiena tirgū? Atjaunināta informācijas sadaļa AgroPolā

Andris Miglavs, AgroPols
22.10.2010

Vispārpieņemtā Latvijas lauksaimniecības pamatnozare ar būtībā lielāko vēl neizmantoto rentablas ražošanas izaugsmes potenciālu ir piensaimniecība. No notikumiem šajā tirgū vislielākajā mērā ir atkarīga gan pašu piena ražotāju saimnieciskie ienākumi, gan arī virknes ar viņiem saistīto saimniecību un uzņēmumu labklājība. Tāpēc esam fundamentāli pārstrādājuši un informatīvi atjauninājuši AgroPola Tirgus statistikas un analīzes sadaļas piena nodaļu, papildinājuši ar iknedēļas informāciju arī piena produktu nodaļu. Lai....


Kas notiek svaigpiena tirgū? Atjaunināta informācijas sadaļa AgroPolā

Vispārpieņemtā Latvijas lauksaimniecības pamatnozare ar būtībā lielāko vēl neizmantoto rentablas ražošanas izaugsmes potenciālu ir piensaimniecība. No notikumiem šajā tirgū vislielākajā mērā ir atkarīga gan pašu piena ražotāju saimnieciskie ienākumi, gan arī virknes ar viņiem saistīto saimniecību un uzņēmumu labklājība.

Tāpēc esam fundamentāli pārstrādājuši un informatīvi atjauninājuši AgroPola Tirgus statistikas un analīzes sadaļas piena nodaļu, papildinājuši ar iknedēļas informāciju arī piena produktu nodaļu. Lai saimnieki varētu redzēt, kas notiek pie mums. Kā izskatāmies uz lielā fona. Kādas tendences nozarē ir.

Mēs zinām, ka ir dažādi informācijas avoti, kur var iegūt priekšstatu par notiekošo nozares tirgos pasaulē. Gan:

- Itālijas clal.it,

- Lielbritānijas dairyco.org.uk,

- ASV www.ams.usda.gov,

- Nīderlandes www.milkprices.nl,

- Eiropas Komisijas tīmekļa adresē circa.europa.eu atrodamās un lietojamās datu bāzes,

- Igaunijas CSP mājlapa,

- ...., ...

Mēs to visu izmantojam. Un atlasām milzīgajā informācijas masīvā ar Latviju saistīto informācijas koncentrātu. Lai redzētu, kā uz šīs informācijas pamata izskatāmies paši. Un vēl papildus pierēķinām arī to, kas Latvijas kontekstā citvalstu avotos nav pieejams. Un to visu esam salikuši kopā vienotā stāstā. Kas Agropola abonentiem visu laiku pieejams mūsu tīmekļa vietnē un ko atjaunojam katru nedēļu. Un ko šodien vēlamies pastāstīt kā atsevišķu stāstījumu ar papildus komentāriem. Kā un ko tur var salasīt caur grafisko līkņu formālajiem liekumiem. (Lasīt šeit)

Un tas viss mūsu pašu valsts valodā. Mums pašiem tas šķiet interesanti, derīgi un, pat – unikāli, citur neatrodami.

Bet, protams, katrs kārtīgs saimnieks var papildināt savas zināšanas svešvalodās, trenēt informācijas meklēšanas tīmeklī spēju, kā arī prasmi veikt papildinošus ekonomiskos aprēķinus, un mūsu vietni www.AgroPols.lv neizmantot.

Tomēr mēs iesakām pamēģināt mūsu atjaunināto produktu. Un būsim pateicīgi par komentāriem un ieteikumiem uzlabošanai.

Mēs paši gan jau tagad zinām, ka mums visiem noderētu skaidra bilde arī par reālajiem piena iepirkuma cenu piedāvājumiem, ko mums piedāvā dažādie piena iepircēji – lai saimnieki varētu atrast sev labākos partnerus, un otrādi. Un lai visiem būtu jātērē mazāk resursus savstarpējai tirgus izlūkošanai. Un neformālās sarunās pat ar virkni nozarē iesaistīto cilvēku mēs guvām atbalstu šai idejai. Tomēr...

Šā gada pavasarī mēs piedāvājām visiem piena iepircējiem izveidot publiski pieejamu piena iepirkuma tirgus salīdzinošo monitoringu. No uzņēmumiem tas prasītu pavisam nedaudz – reizi mēnesī dalīties informācijā par piena iepirkuma cenām, ko viņi piedāvā piena pārdevējiem. To, kas fiksēta kā salīdzināma bāzes cena iepirkuma līgumos, ko uzņēmumi būtu gatavi parakstīt ar saviem piegādātājiem. Pārējo izdarītu mēs – izveidotu un uzprogrammētu plaši pieejamu datu bāzi.

Tomēr, visnotaļ raksturīgi Latvijas lieliskajai agrobiznesa sabiedrībai – saņēmām atteikumu.

Ja piena ražotāju kooperatīvi vēl bija gatavi šādā kopprojektā piedalīties (tiesa gan – ar noteikumu, ka arī nekooperatīvie piena industrijas uzņēmumi to dara), tad LPCS pēc apspriešanās savas valdes ietvaros no piedalīšanās šādā projektā atteicās. Par komercnoslēpumu laikam uzskata...

Izmantojot iespēju, mēs vēlreiz publiski piedāvājam www.agropols.lv vietnē kopīgi veidot šādu salīdzinošo tabulu. Par projekta būtību lasīt šeit, šajā pašā nedēļā publiskotā rakstā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana