Apskati

Miglavs: zeme kaut vai namībietim, bet tā jāizmanto produktīvi

Sandra Dieziņa, Andris Miglavs, Dienas Bizness
19.01.2012

Ja lauku attīstība tiks atstāta pašplūsmā, nodarbinātība lauku teritorijās līdz 2030. gadam saruks par trešdaļu.

Šis ir viens no Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un pētnieku grupas veiktā pētījuma «Latvijas Lauku telpas attīstība un iespējamie nākotnes scenāriji» secinājumiem, ko pētnieki prezentēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomei (LOSP). Viens no pētījuma veicējiem, ekonomists Andris Miglavs brīdina, ka turpmāko desmit gadu laikā no šobrīd lauku teritorijās nodarbinātajiem 322 tūkstošiem pie «pašplūsmes» attīstības scenārija var pietrūkst ap 58 tūkstoši jaunu darbavietu ražošanas sfērā, turklāt riska zonā nonāktu ap 62 tūkstoši pakalpojuma sfērās nodarbināto.

Tiesa– ja agrobiznesa sfērā radītu ap 43,5 tūkstošus jaunu darbavietu, pakalpojumu nozarēs nodarbināto risks samazinātos, taču tikai par aptuveni pārdesmit tūkstošiem, jo pašreizējās tendences laukos nav iepriecinošas – iedzīvotāju skaits sarūk, jaunas darbavietas netiek radītas, laukos saimniekojošie noveco.

Šobrīd katrs ceturtais reģistrētās lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektārs gaida tā produktīvu izmantošanu, tā A. Miglavs. Pētījuma prezentācijas laikā LOSP biedri gan brīdināja, ka šobrīd zemi aktīvi izpērk ārvalstnieki un nevar prognozēt, kā rokās tā atradīsies pēc gadiem. A. Miglavs, paužot savu personīgo uzskatu, izteicās, ka zeme var piederēt kaut vai namībietim, taču svarīgi, lai tā būtu produktīvi izmantota. Ekonomists jaunu darbavietu radīšanu laukos saredz tādās nozarēs kā rūpniecība, būvniecība, loģistika un transporta pakalpojumi

Dienas Bizness

x

Paroles atgadināšana