Pieredze

Latraps turpina labības iepirkšanu

Andris Bebrs, AgroPols
13.08.2009

Kooperatīvam Latraps piegādātas jau vairāk nekā 25 000 tonnu ziemas rapšu un 22 500 tonnas kviešu. "Latraps" saviem biedriem piedāvā slēgt divu veidu piegādes līgumus. Šogad pārtikas kvieši maksās no 70 līdz 100 latiem tonnā, lopbarības graudi....


Līdz 12. augustam kooperatīvam piegādātas jau vairāk nekā 25 000 tonnu ziemas rapšu un 22 500 tonnas kviešu. No tām 35 000 tonnu ievestas Elejas graudu pirmapstrādes kompleksā.

Šogad ražas nav tik lielas kā iepriekšējā gadā, toties kvalitātes rādītāji ir ļoti labi - apmēram 95% no kooperatīvam piegādātajiem kviešiem ir pārtika ar augstu lipekļa un proteīna saturu.

"Latraps" saviem biedriem piedāvā slēgt divu veidu piegādes līgumus. Standarta produkcijas piegādes līgums paredz, ka, neierēķinot pievienotās vērtības nodokli, pārtikas kvieši tiek iepirkti par 67 latiem tonnā, lopbarība - par 60 latiem tonnā, bet rapši - par 154 latiem tonnā. Par šīm cenām zemnieki sezonas laikā piegādās izaudzēto produkciju korporatīvām tālākai realizācijai, pēc kuras tiks veiktas atbilstošas cenu korekcijas, lai noteiktu piemaksu apjomu, kas kopā ar sākotnējo iepirkuma cenu veidos gala cenu, skaidroja Krauze.

Savukārt fiksētās cenas līgums paredz, ka zemnieks realizē produkciju atbilstoši konkrētās dienas cenai. "Fiksētā cena ir gala cipars, un, izvēloties šo variantu, kooperatīva biedrs zaudē tiesības saņemt produkcijas cenu pārrēķinu jeb piemaksu, toties katrs pats var būt situācijas noteicējs un izvēlēties piemērotāko mirkli, kad realizēt savus graudus par visizdevīgāko cenu," pastāstīja "Latraps" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Šādu līgumu slēgšanas praksi "Latraps" sāka jau iepriekšējā gadā, un šogad tā tiek turpināta, jo, kooperatīva skatījumā, tas ļauj zemniekiem iedziļināties graudu tirgus procesos.

Šogad pārtikas kvieši maksās no 70 līdz 100 latiem tonnā, lopbarības graudi - 60 latus tonnā, rapšu sēklas - no 170 līdz 180 latiem tonnā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana