Pieredze

Pēdējo dienu lietavas aizkavē dārzeņu novākšanu

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.10.2009

Pēdējo dienu lietavas aizkavējušas dārzeņu novākšanu, atzina aģentūras LETA aptaujātie dārzeņu audzētāji. Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle stāsta, ka patlaban lietavu dēļ kartupeļu novākšana ir apstājusies. Viņa lēš, ka pašlaik vēl nav novāktas aptuveni 25% no iestādītajām kartupeļu platībām, savukārt cietes kartupeļu nenovāktās platības sasniedzot pat 35%.


Pēdējo dienu lietavas aizkavē dārzeņu novākšanu

Pēdējo dienu lietavas aizkavējušas dārzeņu novākšanu, atzina aģentūras LETA aptaujātie dārzeņu audzētāji.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle stāsta, ka patlaban lietavu dēļ kartupeļu novākšana ir apstājusies. Viņa lēš, ka pašlaik vēl nav novāktas aptuveni 25% no iestādītajām kartupeļu platībām, savukārt cietes kartupeļu nenovāktās platības sasniedzot pat 35%.

Cietes kartupeļu pārstrādātājs SIA "Aloja Starkelsen" šodien ir apturējis ražošanu, jo zemnieki lietus dēļ nav novākuši ražu, lai varētu ražotni pilnībā nodrošināt ar kartupeļiem.

"Vissmagākā situācija ir Limbažu zemniekiem, kur ir ļoti lielas nenovākto kartupeļu platības, nedaudz labākā situācijā ir Cēsu un Valkas apkārtnes zemniekiem. Arī Latgalē kartupeļu novākšana ir aizkavējusies," sacīja Kraukle.

Speciāliste stāsta, ka pašlaik vēl kartupeļu raža nav apdraudēta, jo zeme nav sasalusi un sals kartupeļus nav skāris.

Arī dārzeņu audzētāju kooperatīvu "Mūsmāju dārzeņi" un "Baltijas dārzeņi" biedru laukos vēl visu oktobri tiks vākti dažādi dārzeņi. SIA "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa stāstīja, ka nākamajā nedēļā varētu tikt pabeigta kāpostu novākšana. "Šonedēļ tiek vāktas bietes un kāļi, vēl ir jāvāc lielākā daļa burkānu un visas sakņu selerijas. Ir palikušas nelielas "astītes" lauka malās ar nenovāktiem kartupeļiem, kuru novākšana tika pārtraukta lietainu laika apstākļu dēļ. Daudzas dārzeņu kultūras ir vēlas, tāpēc visu oktobri vēl turpināsies ražas novākšana un, iespējams, arī novembrī," stāsta Strazdiņa.

Viņa cer, ka oktobrī neuznāks sals no mīnus 5 līdz mīnus 8 grādiem visu diennakti, jo šādas gaisa temperatūras pasliktinās dārzeņu kvalitāti. Savukārt tām kultūrām, kas tiek vāktas patlaban, ir pat izdevīgi, ja dārzenis ir atdzisis uz lauka un to vairs nevajag atdzesēt pirms ievietošanas noliktavā. Septembrī uzņēmums patērējis ļoti daudz energoresursu, lai izžāvētu kartupeļus, sīpolus, un lēnām pazeminātu dārzeņiem temperatūru. Jo vēsāks ienāk dārzenis noliktavā, jo tas ir lētāks.

"Dārzeņu pārdošanas apjoms augustā un septembrī šogad ir divas reizes lielāks un var redzēt, ka cilvēki uzturā vairāk lieto dārzeņus. Varbūt tā paveicies tikai mūsu kooperatīvam, jo zinu, ka citiem šī situācija nav tik labvēlīga. Taču, ja runā par ieņēmumiem, šoruden tie ir uz pusi mazāki, jo dārzeņu cenas ir samazinājušās par 30%-60%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Pašlaik par peļņu nevar runāt, ir jādomā par izdzīvošanu, jo septembrī un oktobra sākumā cenas ir tuvu pašizmaksai jeb pat zem tās. Cenu samazinājums ir tikai pārdošanai, jo degviela nav kļuvusi lētākā, arī sēklu un minerālmēslu cenas pavasarī nebija zemākas. Ieguldījumi ir tādi paši, bet cena ir daudz zemāka," uzsver Strazdiņa.

Tomēr uzņēmums ir optimistiski noskaņots un cer, ka janvārī cenas paaugstināsies, jo uzņēmumam ir tehniskās iespējas, lai nodrošinātu ar kartupeļiem, burkāniem un kāpostiem iedzīvotājus visu gadu līdz jaunajai ražai. Uzņēmums ir ieinteresēts sākt pelnīt, glabājot dārzeņus pavasarim.

Strazdiņa stāsta, ka dārzeņu tirgus šoruden ir ļoti piesātināts, jo dārzeņus ir izaudzējuši daudz mazo zemnieku, kuriem, iespējams, pat nav kur dārzeņus glabāt. "Neskatoties uz to, ka cenas ir zemākas, pircēji neatsakās no labas kvalitātes dārzeņiem, ko mēs cenšamies nodrošināt, izmantojot mūsdienīgas šķirošanas līnijas un dubultas inspekcijas pie visiem šķirošanas galdiem. Pircēji mūsu dārzeņus ir novērtējuši, jo tikko mūsu burkāni saņēma "Zaļās karotītes" balvu - 3.vietu kā tautā mīlētākais "Zaļās karotītes" produkts, kas ir ļoti augsts novērtējums," norāda uzņēmēja.

Saimniecībai šoruden nav jāsatraucas par strādnieku skaitu, jo ik pa laikam darbā ir pieteikušies pat 50 cilvēki. Palielinoties darba apjomam, saimniecība ir pieņēmusi arī papildu strādniekus.

"Mēs arī šajos ekonomiskajos apstākļos neesam mainījuši savu nostāju, nesamazinām darba algas. Lai cilvēki būtu motivēti strādāt ražīgāk un kvalitatīvāk, esam saglabājuši arī prēmēšanas sistēmu. Tagad cenšamies izvēlēties uzņēmumam lojālus strādniekus, lai varētu sasniegt uzņēmuma kopīgos mērķus," uzsver Strazdiņa.

Arī zemnieku saimniecības "Ezerkauliņi" vadītāja Kristīne Brunovska stāsta, ka vēl visu oktobri turpināsies ražas novākšana. Patlaban "Ezerkauliņi" ir novākuši tikai kartupeļus, bet kāpostu, Ķīnas kāpostu, burkānu, seleriju, pētersīļu, kāļu, rāceņu rutku vākšana turpināsies visu oktobri.

Brunovska norāda, ka par ražām varēs runāt novembrī, kad būs viss novākts un saprasts, cik daudz ražas ir ievākts lielo dārzeņu audzētāju saimniecībās Eiropā. Ja dārzeņu būs daudz, cenas būs zemākas, ja kāds dārzenis nebūs lielos apjomos, tas maksās dārgāk. Šogad Eiropā bija ļoti zemas cenas tomātiem, līdz oktobrim - arī gurķiem.

"Latvijā audzētie gurķi būs tikai šomēnes, bet tomāti būs vēl arī novembrī. Šogad pirmo gadu mēģināsim audzēt salātus arī ziemas periodā, savukārt lociņus audzējām 12 mēnešus gadā jau iepriekš. Salātiem un lociņiem nav nepieciešams tik daudz gaismas un siltuma kā tomātiem vai gurķiem," stāstīja Brunovska.

Patlaban darba tirgū ir daudz nekvalificēta darbaspēka, taču uzņēmumam ir vajadzīgi inženieri, tehnologi, kuru joprojām ļoti pietrūkst. Uzņēmumam pašam nākas meklēt cilvēkus, paaugstināt viņu kvalifikāciju, ko pēdējos desmit gados nav spējusi sagatavot valsts izglītības sistēma.

"Ņemot vērā 2007.gada spriedzi darba tirgū, mēs savu ražošanu esam iespēju robežās modernizējuši, mums nav nepieciešams nekvalificēts darba spēks, bet cilvēki, kuri spēj strādāt ar modernām tehnoloģijām, bet šādu cilvēku skaits darba tirgū joprojām ir ļoti ierobežots," skaidro Brunovska.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana