Pieredze

Valsts prezidents Tērvetē gūst emocionālu pacēlumu un augstu novērtē ''Agrofirma Tērvete'' sasniegto

Imants Austriņš, Agrofirma Tērvete
08.11.2009

Valsts prezidents Tērvetē gūst emocionālu pacēlumu un augstu novērtē ''Agrofirma Tērvete'' sasniegto

Ceturtdien, 5. novembrī, Zemgales apmeklējuma laikā Valsts prezidents Valdis Zatlers apmeklēja Tērvetes novadu un akciju sabiedrību "Agrofirma Tērvete", kur tikās ar lauksaimniecības uzņēmuma speciālistiem, kā arī apmeklēja zirgaudzētavu un alus darītavu. "Agrofirma Tērvete" vadība iepazīstināja Valsts prezidentu ar galvenajām darbības nozarēm, apjomu un finanšu rādītājiem.


Valsts prezidents Valdis Zatlers augstu novērtēja agrofirmas sasniegto efektīgas lauksaimniecības produkcijas ražošanā un pārstrādē. Šobrīd, apsaimniekojot 3000 hektāru zemes, uzņēmuma apgrozījums 2008. gadā pārsniedza 7,7 miljonus latu, peļņa 1,4 miljonus latu un visa veida nodokļos valstij nomaksāti 1,54 miljoni latu. Par akciju sabiedrības sasniegto Valsts prezidents uzsvēra: "Rezultāts, kas šeit ir sasniegts pēdējos divdesmit gados, attīstot iepriekšējo pamatu, ir ļoti labs. Rezultāts ir ļoti stabils, gan ar savu vietu Latvijas pārtikas ražošanā, gan ar savu vietu kā patriotisks Latvijas uzņēmums, kas godprātīgi maksā valsts nodokļus un reizē ir valsts lepnums!"


Tērvetes zirgaudzētavā bija pat īpaši mirkļi, kad zirgkopji atcerējās, ka Valdis Zatlers kā profesionāls ķirurgs ir palīdzējis arī dažiem zirgiem sarežģītās operācijās. Prezidents ar interesi novērtēja akciju sabiedrības "Agrofirma Tērvete" jaunākās jātnieku sportā iegūtās balvas un jaunzirgu gatavošanas metodes. Alus darītavā Valsts prezidents iepazinās ar tehnoloģisko procesu, novērtēja Eiropas Savienības izmantoto līdzfinansējumu alus darītavas modernizācijā un atzinās, ka "Tērvetes alus" ieņem stabilu vietu viņa mājas ledusskapī.


Akciju sabiedrības "Agrofirma Tērvete" valdes priekšsēdētājs Modris Goba viesi informēja par vēsturisko pēctecību uzņēmumā, kas Latvijas neatkarības gados turpinājis veiksmīgi izmantot un tālāk attīstīt kolhozā un paju sabiedrībā koncentrēto ražošanas potenciālu un infrastruktūru. Kā norādīja Modris Goba, ir dzimtas, kas jau trijās paaudzēs turpina strādāt agrofirmā. Ir vesela virkne speciālistu, kuriem Tērvetē pagājis viss darba mūžs. Kā viena no šādām speciālistēm ir alus darītavas vadītāja Anita Krāģe, kas savu darbu uzsākusi gadā 1971., alus darītavas dibināšanas gadā, un ar pacietīgu ikdienas darbu spējusi uzcelt tautā mīlētu alus šķirņu augsto kvalitātes standartu un vietējo savdabību.


Kā atzīmēja Modris Goba, tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru akciju sabiedrība raksturota kā stabils un prognozējams nodokļu maksātājs, kas spēj radīt lauksaimniecības produktiem augstu pievienoto vērtību: "Šajā, kaut arī krīzes gadā, deviņos mēnešos mēs esam nomaksājuši nodokļos valstij vairāk nekā iepriekšējā gadā šādā pat periodā. Diskusijā es pacēlu jautājumu par to, vai mēs šobrīd sabiedrībā pietiekami daudz runājam un meklējam ceļus, kā panākt godīgu un taisnīgu nodokļu iekasēšanu no visiem Latvijas pilsoņiem un uzņēmumiem, un tādā veidā panāktu daudz labāku situāciju ar budžetu un situāciju turpmāk Latvijā kopumā."


Intervijā Latvijas Radio, pēc tikšanās ar agrofirmas speciālistiem, Valsts prezidents Valdis Zatlers pamatoja, kādēļ šogad, novembra sākumā izvēlējies apmeklēt tieši Tērvetes novadu: "Tērvete zināmā mērā ir Latvijas zīmols, un daudzu latviešu zīmols. Mēs garīgi piedzimstam ar Annas Brigaderes darbiem, mēs braucam ekskursijās uz Tērvetes parku, tiekamies ar Sprīdīti un Lutausi, ejam uz Tērvetes pilskalnu. Tad, kad ir brieduma gadi, mēs, protams, dzeram Tērvetes alu un priecājamies par Tērvetes zirgiem. Valsts prezidentam arī ir nepieciešams tā emocionāli un garīgi uzlādēties, pirms mēs svinam svētkus gan Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī, gan citviet Latvijā. Šogad, lai būtu šis emocionālais pacēlums, es izvēlējos Tērveti!"

Agrofirma Tērvete

x

Paroles atgadināšana