Pieredze

Vērtības – kvalitāte un klienti

Lauma Kļaviņa , www.nra.lv
12.03.2010

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" vēsta par viena no vecākajiem strādājošajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā - AS Smiltenes piens - darbību.

Uzņēmums dibināts 1912. gadā ar nosaukumu PKS Smiltenes pienotava. 1998. gadā notika reorganizācija un uzņēmums pārtapa par akciju sabiedrību Smiltenes piens. "Mūsu galvenās vērtības ir produkcijas kvalitāte un klienti. Vēlme būt labākajiem, nenodot klientu uzticību un nepazemināt kvalitātes latiņu kalpo par dzinuli, lai strādātu un attīstītos," saka uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece.

AS Smiltenes piens ražo plašu piena produktu klāstu – pienu, kefīru, sviestu, skābo krējumu, saldo krējumu, vājpiena un pilnpiena biezpienu, biezpiena izstrādājumus un sieru. Uzņēmums veic pilnu piena pārstrādes ciklu – piena sagādi, pārstrādi, piena produktu ražošanu un realizāciju. "Augstas kvalitātes pienu mums nodrošina vairāk nekā 150 piegādātāju no Valkas, Cēsu, Gulbenes, Madonas, Limbažu, Alūksnes un Valmieras rajoniem," apliecina G. Mūrniece. Kad nepieciešamais piena daudzums ir sagādāts un pārbaudīts, aptuveni līdz pulksten 10 no rīta tiek pieņemti pasūtījumi no lielveikaliem – kādi produkti un cik daudz katram nepieciešami. Pēc tam sākas pamatīgs un skrupulozs darbs, kas ilgst līdz pat pieciem sešiem vakarā, un tikai tad, kad gatavā produkcija ir mašīnās ceļā uz Rīgu, darba diena beigusies.

Lielāko daļu – aptuveni 70 procentus – no kopējā produktu portfeļa veido dažādi sieri. 2000. gadā uzņēmums apvienojās ar AS Blomes siers, tādējādi siers top divās ražotnēs – gan Smiltenē, gan Blomē. Attīstot un pilnveidojot uzņēmuma darbību, nav taupīti līdzekļi, lai siera ražošanā ieviestu jaunākās tehnoloģijas. Turklāt Smiltenes piena ražotie sieri pazīstami ne tikai Latvijā. Notiek eksports uz Igauniju, Vāciju un vēl citām Eiropas valstīm. Veidojas arī jauni kontakti – šobrīd aktuāla ir sadarbība ar Azerbaidžānu, uz šo valsti nosūtīta pirmā krava ar produkciju, un tiek gaidītas atsauksmes. "Ilgstoša un laba sadarbība mums ir ar Krieviju. Pērn eksporta apjoms uz šo valsti veidoja 29 procentus," paskaidro G. Mūrniece. Jāpiebilst, ka pašmāju un citu valstu vēderprieku baudītāju novērēti un atzīti ir arī Smiltenes piena ražotie biezpieni un biezpiena izstrādājumi – tortes un saldās masas.

Uzņēmumam ir pietiekami lielas ambīcijas un pozitīvs skats uz nākotni – to pierāda projekta Investīcijas AS Smiltenes piens piena pārstrādes efektivizācijā īstenošana. Vaicāta par izmaksām, G. Mūrniece neslēpj – projektā plānots ieguldīt vairāk nekā vienu miljonu latu. "Piena pārstrādē kā blakus produkts rodas siera un biezpiena suliņas, kas satur tādas vērtīgas vielas kā proteīnus, olbaltumvielas, piena cukuru un minerālvielas. Latvijā ir tikai trīs piena kombināti – Rīgā, Valmierā un Preiļos, kuri šos atlikumua pārstrādā pulverī, pārējie, to skaitā pagaidām arī vēl mēs, suliņas atdod mājdzīvnieku ēdināšanai vai kā augiem izmantojamus barības elementus. Realizējot projektu, ieviesīsim nepieciešamās tehnoloģijas, lai no suliņām atdalītu vērtīgās vielas, kuras būs iespējams ne tikai iestrādāt jau esošajos produktos, bet arī radīt jaunus produktus," skaidro uzņēmuma vadītāja. Sūkalu pārstādes procesā rodas arī liels daudzums ūdens, ko otrreiz varēs izmantot tehnoloģiskajā procesā dažādu saimniecisku darbību veikšanai.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana