Pieredze

Saimniekošanas pamats – dažādībā

Ilze Galkina, Latvijas Avīze (LA)
26.08.2010

Laikrakstā "Latvijas Avīze" stāstīts par bijušo rīdzinieku Krogzemju saimniekošanas pieredzi Limbažu novada Viļķenes pagastā.

Vēl pirms gada – rīdzinieki

12. augustā apritēja gads, kopš Diāna un Andris Krogzemi no Rīgas pārcēlušies uz pastāvīgu dzīvi laukos. Diāna ir uzņēmuma direktore, vīrs Andris – mārketinga vadītājs. "Laumās" tiek audzēti dekoratīvie krūmi un koki, zemenes un to stādi, gurķi un ogulāji.

Diāna atzīst – ja reiz tirgus pieprasa dažādību, tad tāda arī jāpiedāvā: "Motivācija – vienmēr būs iespēja ar kādu kultūru nopelnīt vairāk un tad tas, kas tobrīd nav aktuāls, zaudējumus nenesīs. Piemēram, pirms kāda laika ļoti pirka dekoratīvos stādus. Tad atnāca lielā krīze un sētas skaistuma veidošanai cilvēki naudu tikpat kā neatvēlēja, toties paēšanai gan. Mēs savukārt veikli pārorientējāmies un sākām audzēt zemeņu, upeņu, smiltsērkšķu stādus un lauka gurķus, kas savukārt nebija pieprasīti pirms gadiem trim. Tagad atkal sāk domāt – izaudzēšu vitamīniem bagātu ēdamo pats, iznāks lētāk. Toties mums, šo stādu piegādātājiem, tādējādi paplašinājās bizness."

Viens gan Diānai bijis pilnīgi skaidrs – lai dzīvotu laukos, ir jāpelna: "Ilgi spriedām un plānojām, kāds mums būtu vispiemērotākais bizness. Lēmuma pieņemšanu atrisināja vīra darbs – viņš veido mājas lapas internetā un vienā šādā reizē pēc sarunas ar Aldermaņa dārzniecības speciālistiem secinājām: ir ļoti niecīgs Latvijā audzētu skuju koku un lapu krūmu piedāvājums, viss tiek ievests no Polijas. Tādēļ pirms trim gadiem vīra vecāku zemē sastādījām pirmos spraudenīšus."

Diāna tobrīd jau sākusi lauku dzīvi – mēslot, ravēt, rušināt, stādīt podos, pārdot... Tad uzzinājuši par Eiropas atbalsta iespējām, pieteikušies, nodibinājuši uzņēmumu, Diāna sākusi mācības Bulduru Dārzkopības vidusskolā, bet 2009. gadā nopirkts Andra vecākiem kaimiņos esošais īpašums. Reāli tas nozīmējis – par māju Rīgā saņemtā nauda ieguldīta Viļķenes "Laumās" un 17 hektāros zemes.

Jāsarēķina katrs sīkums

No malas izskatās vienkārši – izdomāja, nopirka, audzē un pelna. Diāna piekrīt, ka tā tiešām izskatās, taču darbs, lai tiktu pie sekmīga galarezultāta, jāiegulda milzīgs: "No vīra vecākiem mantojumā esam saņēmuši arī ābeļdārzu, no kura būs jāatsakās, jo sakopšana tiktāl, lai dārzs dotu atdevi, ir finansiāli neizdevīga. Naudas lietās ļoti nopietni jārēķina un jāaplēš katrs sīkums, jo jāparedz, ar ko varēs pelnīt šodien, ar ko – rīt un aizparīt. Mūsu uzņēmuma priekšrocības ir tādas, ka man ir finansista profesija un esmu strādājusi par galveno grāmatvedi, tādēļ ciparu lietas grūtības nesagādā. Reizē tas nozīmē, ka tiekam galā ar atbalsta fondu izmantošanu un ieņēmumu dienesta atskaitēm – respektīvi, papīru kalniem, kas neizbēgami ir katram saimniekam."

Krogzemi veiksmīgi izmanto ES fondu naudu. Programmā "Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem" iegūti 35 tūkstoši latu, par ko nopirkta tehnika un ierīkota laistīšanas sistēma ar jaudīgiem sūkņiem. Vēl iesniegts projekts par 32 tūkstošu latu izmantošanu lauku saimniecību modernizācijas programmā. Tas nozīmē, ka "Laumu" upeņu laukos pavisam drīz strādās upeņu novākšanas kombains, būs atbilstošas kastes ogām, speciāls stādu transports, tāpat jauna tehnika.

SIA "Krogzeme" miera mēneši ir decembris, janvāris, februāris. Protams, nosacīti, jo arī šajā laikā jāpārliecinās, kā ziemo dekoratīvie stādi un jāplāno jaunās sezonas darbi.

Taču Diāna uzsver arī vēl vienu būtisku saimniekošanas – kā uzsākšanas, tā nostabilizēšanas pamatu – padomus: "Var teikt, ka visu par gurķiem man iemācīja brālis, kuram šajā jomā ir lielāka pieredze. Līdz ar to esmu tikusi samērā veiksmīgi vaļā no problēmas, kur likt ražu – to uzpērk dārzeņu konservu ražotāji. Ir ievadītas sarunas par eksportu uz Igauniju. Savukārt ar zemeņu stādiem nodrošinām Biķernieku dārzniecības vajadzības, bet upeņu un smiltsērkšķu stādiem jau pieņemam pasūtījumus 2011. gada sezonai. Esam sertificēta stādaudzētava, un mūs regulāri kontrolē Valsts augu aizsardzības dienests."

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana