Pieredze

Zaļās karotītes “Smiltenes piens” labie darbi

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
10.11.2010

Zaļās karotītes “Smiltenes piens” labie darbi

Šīs nedēļas Zaļās karotītes stāsts ir par uzņēmumu “Smiltenes piens”, kura ražotajiem produktiem ir norāde „Kvalitatīvs produkts Latvija” jeb „Zaļā karotīte”, kas liecina par to, ka izejvielas ir vietējās. Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) zemnieki ar savu darbu nodrošina, ka gotiņas ir labi paēdušas, tiek ievēroti labturības pamatprincipi un katru dienu svaigpienu ved uz sieru ražošanu.

Siera ražošanas procesā rodas sūkalas. Modernā ražošanā to sauc par siera blakus produktu, kas ir ar minerālvielām un olbaltumvielām bagāts. Kādreiz „Smiltenes piens” sūkalas veda cūku barošanai. Pieaugot siera ražošanas apjomiem un samazinoties cūkkopībai Latvijā, šo vērtīgo biezpiena un siera ražošanas blakus produktu ražotājs bija spiests izmantot lauku mēslošanai. Tāpēc uzņēmums nolēma realizēt sūkalu pārstrādes projektu. Tagad sūkalas tiek pārstrādātas, izmantojot ultrafiltrāciju, nanofiltrāciju, hidrolīzi un iebiezināšanu. Ultrafiltrācijas procesā no sūkalām tiek atdalītas olbaltumvielas, ko apstrādājot speciālā iekārtā - Cremo Prot’s, tiek iegūta olbaltumvielu masa, kuru var pievienot piena produktiem, tādējādi palielinot uzturvērtību. Nanofiltrācijas procesā no retenāta tiek atdalīta laktoze un tā tiek iegūts 20% laktozes šķīdums. Iegūto laktozes šķīdumu hidrolizē par glikozi-galaktozi un iebiezina līdz 75% - līdz sīrupa konsistencei. Tālāk šis sīrups tiek pārdots maizes ceptuvēm un saldumu ražotājiem. Šis uzlabojums deva risinājumus notekūdeņu samazināšanai.

Lai varētu realizēt šo projektu un darbināt jaunās iekārtas, bija pienācis laiks uzņēmuma modernizācijai.

Tika rekonstruēta aukstumsaimniecība un videi nedraudzīgie amonjaka kompresori nomainīti ar ekonomiskākām freona aukstumiekārtām, kas ļauj samazināt elektroenerģijas patēriņu. Darbinot vecos aukstuma kompresorus, reizēm gaisā bija jūtama amonjaka smaka, kas piesārņoja vidi, tagad šī problēma ir novērsta. Līdz ar to, „Smiltenes piens” ir par tīru gaisu.

Uzņēmumā tika realizēts ūdens recirkulācijas projekts, kas jaunajai sistēmai ļauj ietaupīt ūdeni no artēziskās akas un ūdens resursus kopumā.

Uzņēmumam ir ilggadēja sadarbība ar 180 piena ražotājiem. 80% zemnieku piegādā pienu “Smiltenes pienam” jau no savas saimniekošanas pirmsākumiem. NPKS produktus ražojot, zemnieki un uzņēmums produkcijas kvalitātes jautājumos strādā vienotā shēmā, katram piena ražotājam ir individuāla pieeja, izprotot viņu vajadzības un vēlmes, uzņēmumam ir iespēja strādāt ar labas kvalitātes svaigpienu. Tāpat tiek rīkoti semināri un mācības par kvalitatīva piena ieguvi, kas palīdz sasniegt mērķi - kvalitatīvs produkts. Uzņēmuma laboratorijas darbinieki izbrauc uz fermām un veic fermas auditus, nomazgājumu un piena analīzes, lai palīdzētu noteikt un atrast kritiskos punktus piena kvalitātei. Saviem sadarbības partneriem krīzes situācijās (putenī un negaisā, vētras laikā, elektrības padeves pārtraukumos) brauc piena mašīna un nodrošina papildus piena savākšanu, lai zudumā neiet neviens piena litrs.

A/S „Smiltenes piens” uzņēmumam attīstoties un čakli strādājot, ir pieaudzis eksporta apjoms, to apliecina 2009.-2010. gada pēdējie rezultāti.

Uzņēmuma vadība ir izvirzījusi prioritāti, ka Smiltenes novada skolās un bērnudārzos piena produktus piegādā „Smiltenes piens”. No 2010. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 1. septembrim apjoms, kas tika pārdots pašvaldības iestādēm, bija 1,44% no kopējā realizētā apjoma.

A/S „Smiltenes piens” nodarbojas arī ar labdarību, sponsorējot gan mācību iestādes, gan citus kolektīvus (Smiltenes vidusskolu, Smiltenes ģimnāziju, Palsmanes speciālo internātskolu, kā arī Latvijas Spēkavīru Asociāciju, Smiltenes evaņģēliski luterisko draudzi, Vidzemes attīstības aģentūra, Smiltenes kultūras nama jaukto kori „PAKALNI” un krīzes centru ģimenēm ar bērniem „Paspārne”).

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana