Pieredze

24.oktobrī Igates pilī lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" svin 20 gadu jubileju

Asnāte Ziemele, Lauku ceļotājs
11.10.2013

Esam, šķiet, vecākā un pieredzes bagātākā joprojām aktīvā lauku tūrisma asociācija Latvijā un šogad svinam savus 20 gadus. Jā, esam lepni un gandarīti! Redzam, ka lauku tūrisms ir ne tikai dzīvesveids, bet arī pietiekami nozīmīgs ienākumu devējs gan lielākiem, gan mazākiem uzņēmējiem laukos un tam ir sava, ne mazsvarīga vieta lauku ekonomikā. Un lauku tūrisma saimnieki - tā ir īpaša "tauta" - kas nečīkst, bet dara, un ar neatlaidību un radošu garu pierāda, ka ir labi dzīvot un saimniekot laukos.

Mazliet no "Lauku ceļotāja" vēstures:

Kā sākām?

1993. gadā 10 entuziasti nodibina Latvijas Lauku tūrisma asociāciju "Lauku ceļotājs". Lauku tūrisms Latvijā sākas ar vienu baltu rūtiņu kladīti, kurā ar lineālu rūpīgi sagrafētas ailītes un sarakstītas lauku mājas - tā ir mūsu pirmā datu bāze. Nākamajā gadā top pirmais katalogs "Atpūta laukos", kas ir tikai angļu valodā, cenas ir atzīmētas USD un pats katalogs tiek iespiests Somijā. Asociācijas datu bāzē iekļautas 20 mājas, ir arī pirmie 100 klienti.

Kā izaugām?

"Vecie" saimnieki noteikti atceras, ka pirmajos gados kopsapulcēs vai katru gadu varējām lepoties ar gandrīz divkāršu gan naktsmītņu, gan tūristu skaita pieaugumu - lauku tūrisms kļuva arvien populārāks. Piedāvājums bija gana raibs - no neapkurināmiem vasaras namiņiem ar "sirsniņmājiņu" laukā, līdz atsevišķām istabām greznās padomju laika savrupmājās. Līdz ar 2000. gadu, kad kopā izcīnījām ES SAPARD atbalstu arī lauku tūrisma uzņēmējiem, saimnieki sāka celt tūristiem atsevišķas ēkas. Pieprasītas kļuva brīvdienu mājas un viesu mājas ballītēm.

Kā kļuvām par uzņēmējiem?

Ne tikai plaukstoši un pozitīvi skaitļi liecināja par lauku tūrisma attīstību. To, ka lauku tūrisms ir vērā ņemama uzņēmējdarbība, apliecināja arī fakts, ka lauku tūrisma saimniekus arvien vairāk pamanīja visdažādākie kontroles un inspekciju dienesti. "Nenogaliniet vecmāmiņas pankūkas!" - ar tādu saukli 2006. gada lauku tūrisma konferencē 310 kopā sanākušie saimnieki pieņem rezolūciju, kurā prasām nodokļu atvieglojumus mazajām lauku tūrisma saimniecībām, adekvātas pārtikas un veterinārā dienesta prasības, atbilstošus būvnormatīvus, atvieglotu grāmatvedības uzskaiti. Konference iekustina ledu, sākas sarunas ar ministrijām.

Kā mainījāmies?

Līdz ar "Zaļo Sertifikātu" un "Lauku Labumiem" lauku tūrisms ieguva jaunas vērtības. Saimnieki atzina, ka Zaļais Sertifikāts palīdz piesaistīt jaunus klientus - tādus, kas novērtē dabisko un veselīgo. "Lauku Labumi" iesaistīja tūrismā arī lauku saimniecības, kas nepiedāvā naktsmītni, bet ļauj iepazīt lauku dzīvi un saimniekošanu. Aktīvais tūrisms - laivu, velo, pārgājienu maršruti un kartes veda uz laukiem ne tikai rūdītus sportiskas atpūtas cienītājus, bet arī ģimenes, darba kolektīvus, draugu kompānijas. Pamazām nonācām līdz dialogam ar dabas sargātājiem, pārliecinot, ka arī nacionālajos parkos un citās sargājamās teritorijās tūristi nav ienaidnieki, un tūrisms var dot labumu gan dabai, gan vietējiem iedzīvotājiem.

Kā pievārējām krīzi?

Bija laiks, kad jutāmies apmulsuši - ko darīt, ja tūristi nebrauc, korporatīvie pasākumi nenotiek? Krīze katram saimniekam lika padomāt par jaunu piedāvājumu, vairāk pievērsties mārketingam, saspringt uz savu pakalpojumu kvalitāti, samazināt izmaksas. Galu galā no krīzes iznācām ar atziņu - darba joprojām pietiek, bet ja grib nopelnīt tikpat, cik "biezajos gados", ir jāstrādā vairāk. Taču lauku tūrisma saimnieki ir nelabojami un nenogurdināmi optimisti - šoruden atgriežoties no pieredzes apmaiņas brauciena Somijā, visu ceļu no Tallinas līdz Rīgai, četras stundas bez pārtraukuma autobusā skanēja dziesmas, tātad viss ir kārtībā.

Ko tālāk?

To pašu, un vēl labāk. Mūsu kopīgie mērķi ir tie paši - panākt, lai lauku tūrisma uzņēmēji var strādāt vēl veiksmīgāk, lai piedāvājums ir konkurētspējīgs un klientiem interesants. Jubilejas gadā esam atgriezušies pie latviskām vērtībām - 31 lauku tūrisma saimniecība saņem kultūras zīmi "Latviskais mantojums" par alus darīšanu, maizes cepšanu, Jāņu svinēšanu, latviskas sētas kopšanu un citām labām lietām. Jauna dzīvība ienāk "Lauku Labumu" piedāvājumā - tas kļūst profesionālāks un labā nozīmē komerciāls.

Svinot savus 20, sakām paldies visiem, kas bija, ir un būs kopā ar "Lauku ceļotāju"!

Lauku ceļotājs

x

Paroles atgadināšana