Visas NVO

Zemkopības ministre ar ražotāju un tirgotāju pārstāvjiem spriež par Latvijas pārtikas preču pieejamību mazumtirdzniecības veikalos

AgroPols
16.10.2013

Apspriežot jautājumu par Latvijas pārtikas preču pieejamību mazumtirdzniecības veikalos, pie viena galda sēdās Zemkopības ministre Laimdota Straujuma ar ražotāju un tirgotāju pārstāvjiem, informēja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) pārstāvji. Klātesošie izteicās par to, kas aktuāls katrai konkrētajai pusei, kā arī sprieda par ražotāju un mazumtirgotāju sadarbību.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs klātesošos iepazīstināja ar vietējo produktu pieejamības analīzi un risinājuma modeļiem labākai vietējo ražojumu tirdzniecībai. Kopīgās sarunās tika meklētas iespējas uzlabot Latvijas preču pieejamību, ražotāju un mazumtirgotāju sadarbību, kā arī veicināt patērētāju informētību par vietējām precēm. Viens no risinājumiem varētu būt vienota izskata cenu zīmes vai cita veida norādes tieši Latvijā ražotajam. Tas palīdzētu attiecīgos produktus labāk izcelt. Risinot sarunas, protams, tika ņemts vērā arī tas, ka cena ir būtisks pircēja izvēli noteicošs faktors. Ne tikai ražotājiem, arī tirgotājiem ir jāpelna, savukārt patērētāju interesē labas preces par izdevīgu cenu. Šobrīd bieži importa preces ir lētākas par vietējām, tās pavada plašāka reklāma. Tāpēc pircēji izvēlas lētāku pārrobežu ražojumu iepretim vietējam dārgākam.

Informācijas apmaiņa, komunikācijas veicināšana palielina iespēju uzlabot Latvijas preču pieejamību, sekmē ražotāju un mazumtirgotāju sadarbību, kā arī palielina patērētāju informētību par vietējām precēm. Zemkopības ministre ieklausoties savstarpējās pārrunās secināja, ka bieži vien atrisinot tehniskas lietas, tik daudz nemaz nevajag - nepieciešams, lai viens otram izrādītu pretimnākšanu.

Sarunas bija konkrētas - par praktiskiem jautājumiem pārtikas preču pieejamībā mazumtirdzniecībā, līgumu slēgšanu piegādēm, apspriesta arī cenu veidošanās, atsevišķu produktu pieprasījums un piedāvājums, u.c. Tika runāt arī par to, kā abas puses varētu mazināt negodīgi izvērstu praksi slēpt preču izcelsmi vai pat mānīties. Pozitīvi iesāktās sarunas par Latvijā ražoto pārtikas preču pieejamību mazumtirdzniecībā ļauj cerēt, ka ar valsts atbalstu tiks pieņemti labākie risinājumi. Turpmāk līdzīgas tikšanās plānots rīkot regulāri, lai sarunu veidā varētu risinātu jautājumi par Latvijas preču piegādēm tā, lai būtu apmierināti visi tirgū iesaistītie un, protams, arī patērētāji. Galvenais - tirgotāji uzsvēra, ka labprāt ieinteresēti Latvijas produktu tirgošanā, jāatbalsta mazie tirgotāji (pretstatā dominējošiem), ieklausoties pircēja vēlmēs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana