Visas NVO

Tirgotāju asociācija: Pārtraukt likvidēt mazos tirgotājus!

Arta Baumane, Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA)
24.04.2014

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) padome šodien apsprieda Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojektu (NMPAL). Ekonomikas ministrijas (EM) un Konkurences padomes pārstāvji atzina, ka tā patreizējais formulējums ir pozitīvs ražotājiem, bet negatīvs attiecībā uz tirgotājiem. Tādejādi secinājums: tirdzniecības izmaksas un cenas veikalos pieaugs.

Sakarā ar šo likumprojektu LTA padomes locekle Ilze Berga teica: "Mani aizskar interpretācija "negodīga mazumtirdzniecība", tas ir aizvainojoši. Strādāju 20 gadus mazumtirdzniecībā un neesmu neko negodīgu redzējusi. Vai varbūt vairāk nevajadzētu pievērsties negodīgiem vairumtirgotājiem?! Tikko mums nācās izjust pastiprinātās PVD pārbaudes, jo pirms Lieldienām kāds negodīgs vairumtirgotājs "M" bija izplatījis pārmarķētas olas, kam beidzies derīguma termiņš. Pērn šis pats uzņēmums bija siera izstrādājumu marķējis kā sieru."

Eiropas Parlaments (EP) vērš uzmanību uz pilsoniskās sabiedrības, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) pārstāvju paustajām bažām par vietējo veikalu skaita samazināšanos. Savukārt Ekonomikas ministrija neplāno nekādas aktivitātes mazo tirgotāju atbalstīšanai Latvijā, kas atbilstu EP rezolūcijai par efektīvāku un taisnīgāku mazumtirdzniecības tirgu un rīcības plānam Eiropas mazumtirdzniecības nozarē.

EP mudina veikt darbības, kuru mērķis ir veidot vienlīdzīgus konkurences apstākļus neatkarīgajiem mazumtirgotājiem, piemēram, veicināt neatkarīgu mazumtirgotāju grupu izveidi un sniegt atbalstu mazajiem un neatkarīgajiem veikaliem. Svarīgi saglabāt mazumtirdzniecību nelielās tirgotavās un tirgos, jo to galvenokārt veic daudzi ģimenes mikrouzņēmumi, un tā ir Eiropas ekonomikai raksturīga īpatnība. Eirodeputāti arī mudina radīt MVU darbībai labvēlīgu atmosfēru, samazināt enerģijas tarifus un ieviest nomas maksas atlaides mazajiem uzņēmumiem un neatkarīgajiem mazumtirgotājiem.

NMPAL šobrīd ir apspriešanā Saeimā otrajā lasījumā. Likumprojektā ietvertais ir pretrunā ar EP un Eiropas Komisijas (EK) lēmumiem attiecībā uz MVU situāciju Eiropas kopienas tirgū: Eiropas Mazās uzņēmējdarbības aktam "Small Business Act", kā arī rezolūcijai par efektīvāku un taisnīgāku mazumtirdzniecības tirgu un EK Zaļajai grāmatai "Par negodīgu tirdzniecības praksi uzņēmumu savstarpējās attiecībās pārtikas un nepārtikas preču apgādes ķēdē Eiropā". EP arī uzsver, ka dalībvalstīm ir jāatturas no diskriminējošiem pasākumiem, piemēram, likumiem tirdzniecības jomā, kas attiecas tikai uz atsevišķām nozarēm un kropļo konkurenci.

LTA aicina EM mainīt attieksmi pret mūsu valsts lielāko nozari un sagatavot rīcības dokumentu MVU atbalsta pasākumu realizēšanai Latvijā vai arī informēt - kuras ministrijas kompetencē būtu jautājums par tirdzniecības nozares atbalstīšanu. Loģisks ir LTA prezidenta jautājums - "varbūt ir notikusi "slepena vienošanās" par tirdzniecības nozares nodošanu citas ministrijas kompetencē?"

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA)

x

Paroles atgadināšana