Mežs

MIB: Valsts ieguvumi no 10% nodokļa meža īpašniekiem būs mazāki nekā paredzamie zaudējumi

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.10.2009

Valsts ieguvumi no augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas aplikšanas ar 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli būs mazāki nekā paredzamie zaudējumi, aģentūrai LETA sacīja Meža īpašnieku biedrības (MIB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.


(Fragments) Valsts ieguvumi no augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas aplikšanas ar 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli būs mazāki nekā paredzamie zaudējumi, aģentūrai LETA sacīja Meža īpašnieku biedrības (MIB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Viņš norādīja, ka 10% nodoklis meža īpašniekiem, protams, vērtējot šī gada notikumu attīstību un diskusijas ar Finanšu ministriju (FM), ir vērtējams kā maza uzvara, jo sākotnējā iecere bija atjaunot to pilnā apmērā.

Jāatceras, ka tajās valstīs, kur ir daudz meža resursu un meža nozarei ir liels īpatsvars valsts ekonomikā, meža īpašniekam par mežu neliek vienlaicīgi maksāt abus nodokļus - nekustamā īpašuma un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

"Mežsaimniecība raksturojas ar ilgu aprites ciklu - 50, 80, 100 gadiem. Ja par šo laika periodu meža īpašniekam ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis un tad vēl no viņa cenšas iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli, tad mežsaimniecībai zūd jēga un ir daudz izdevīgāk investēt citās nozarēs," uzsver Muižnieks.

Jau šī gada augustā Valsts prezidentam nosūtītajā vēstulē MIB norādījusi, ka privātās mežsaimniecības attīstību negatīvi ietekmējusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcība, kas ir pretrunā ar likumdevēju mērķi - stimulēt mežsaimniecības un meža nozares attīstību, atceļot iedzīvotāju ienākuma nodokli privātajiem meža īpašniekiem, kuriem mežs ir īpašumā vairāk nekā trīs gadus.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana