Mežs

Ar eglīšu stādu audzēšanu trāpīts desmitniekā!

Gunita Ozoliņa, Auseklis
18.10.2009

Urdziešu Ingunas un Andra ZUŠU pirms 3 gadiem dibinātajā uzņēmumā Stādu dārzs šis pavasaris un rudens bijis ražīgs. Saimniekus sastapu pie viņu lielās siltumnīcas, kur promvešanai tika sagatavotas jau aizrunātās 2 gadus audzētās eglītes. Lietus mākoņi bija izšķīduši, uzspīdēja saule, tāpēc abi steidzās darbu pabeigt kaut cik labos laika apstākļos.


Ar eglīšu stādu audzēšanu trāpīts desmitniekā!

(Fragments) Urdziešu Ingunas un Andra ZUŠU pirms 3 gadiem dibinātajā uzņēmumā Stādu dārzs šis pavasaris un rudens bijis ražīgs. Saimniekus sastapu pie viņu lielās siltumnīcas, kur promvešanai tika sagatavotas jau aizrunātās 2 gadus audzētās eglītes. Lietus mākoņi bija izšķīduši, uzspīdēja saule, tāpēc abi steidzās darbu pabeigt kaut cik labos laika apstākļos.

Šī nav pirmā reize, kad rakstām par viņu uzņēmumu, jo līdzīga piedāvājuma nav ne Limbažu, ne Alojas pusē. Ja vēl pirms pusotra gada Ingunai un Andrim nebija drošas pārliecības, kā veiksies, vai viņu audzētās eglītes un bērziņi kādam būs vajadzīgi, tad šoruden skaidrs - brauc, pērk, un pat nav iespējams piedāvāt tik daudz stādu, cik prasa. Ietvarstādi aizceļojuši uz Liepāju un Ventspili, Gulbeni, Cēsīm u.c. Kāds daugavpilietis nupat gribējis pasūtīt tik daudz, ka nācies atteikt, cits izteicis vēlmi tos iepirkt vairumā un sūtīt uz Zviedriju. Daži pērk stādus dzīvžogiem, tomēr lielākoties klienti atjauno izcirstās mežu platības.

Mums nāk par labu ES lauksaimniecības fondā īstenotie mežu atjaunošanas projekti. Tāpat arī mežsargi seko līdzi, lai cirsmas apmežotu, - skaidro Andris. Ko labāku uzņēmējs var gribēt? Lai gan būtu jāpriecājas, īpašnieka balss tonī tomēr jūtama piesardzība. Norādot uz pavasarī sētajiem un nākamajai sezonai audzētajiem stādiem, uzņēmējs nejūtas gluži pārliecināts un drošs par noņēmējiem. Kaut uz pavasari jau noslēgti vairāki līgumi par stādu pārdošanu, viņš uzskata - tik nestabilā laikā neko nevar skaidri zināt. Tāpēc labāk, ja stādu pietrūkst, nekā izaudzētie paliek neizpirkti.

Auseklis

x

Paroles atgadināšana