Mežs

PVD, noslēdzot meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu, Rīgas zaļajās zonās izvieto vakcīnas pret trakumsērgu

Ilze Vabole, AgroPols
25.05.2010

Šonedēļ, noslēdzot meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori Rīgas parkos un citās zaļajās zonās, kurās nereti mēdz ieklīst arī meža zvēri, izvieto orālās vakcīnas pret šo bīstamo infekcijas slimību, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Ja iedzīvotāji pamana vakcīnu - brūnganu kubiņu, nedaudz mazāku par sērkociņu kastīti -, lūgums to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs. Mājas dzīvniekiem vakcīna nav bīstama," norāda PVD pārstāvji, īpaši aicinot pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) - tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, apdraudēta netiks.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, savukārt par mājas dzīvnieku vakcinēšanu jārūpējas to saimniekiem, vienu reizi gadā vakcinējot savu suni vai kaķi pret trakumsērgu. Ja mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks nebūs vakcinējis savu mīluli pret trakumsērgu, un cits dzīvnieks to būs sakodis vai arī mājas mīlulis būs sakodis kādu citu dzīvnieku vai cilvēku, dzīvnieka īpašniekam būs jāsedz visi ar trakumsērgas apkarošanas pasākumiem saistītie izdevumi. Nevakcinēta dzīvnieka īpašniekam var nākties šķirties pat no 100 latiem.

I. Meistare atgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu. (Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=57&newsid=93374)

AgroPols

x

Paroles atgadināšana