Mežs

Kritalas savāks mazas zāģeru brigādes

Anita Jaunbelzere, Latvijas Avīze (LA)
18.06.2010

"Turpat blakus manai mājai gadu gadiem valsts mežā pūst simtiem kubikmetru vēja un bebru nogāztu koku, bet es nedrīkstu šīs kritalas savākt. Tā vietā akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" man piedāvā pirkt malku par 13 – 15 latiem kubikmetrā vai arī lasīt ciršanas atliekas – harvestera sabraukātus zarus un galotnes. Un arī tad ir vajadzīgs ekipējums – zābaki ar dzelzs purngalu, aizsargcimdi, ķivere, droši sakaru līdzekļi, aptieciņa, tiesības strādāt ar motorzāģi utt., kas padara šo pasākumu parastam lauku cilvēkam neiespējamu. Kāpēc gan valsts mežu apsaimniekotāji neatļauj, kā kādreiz, vietējiem iedzīvotājiem savākt kritušos kokus, saņemot mežniecībā atļauju sanitārajai cirtei? Meži būtu tīrāki, un cilvēkiem būtu malka! Tādu, kuriem mājās ir motorzāģis un kas prot ar to rīkoties, laukos vēl ir pietiekami daudz," pārdzīvo Jānis Alfrēds Ieviņš no Raunas novada Drustu pagasta "Dūnijām", kurš, sarūgtināts par valsts mežu apsaimniekotāju nepiekāpību šajā jautājumā, iesniedzis priekšlikumu pārskatīt malkas sagādes iespēju valsts mežos visām Saeimas frakcijām un Tautsaimniecības, vides un reģionālās attīstības komisijai.

J. A. Ieviņš: "Runa vairs nav tikai par manām personiskām interesēm, bet par principiem – kāpēc atļaut valsts mežā, kas pieder tautai, sapūdēt un nokaltēt kokus, kurus, nevienam neko sliktu nenodarot, cilvēki varētu lietderīgi izmantot? Koksnes taču trūkst! Kāpēc valsts akciju sabiedrība uzvedas kā suns uz siena kaudzes?"

Atbild "LVM" struktūrvienības "Mežs" direktors Edvīns Zakovics: "Šādu kārtību nosaka nevis "LVM" iekšējie noteikumi, kurus mēs paši būtu izdomājuši. Tās ir prasības, kas jāievēro, lai saņemtu "FSC" ("Forest Stewardschip Council" – Mežu uzraudzības padome. – Red.) sertifikātu. Kaut gribēdami mēs nedrīkstam atļaut, lai valsts mežu platībās strādātu personas, kurām nav dokumenta, kas apliecina prasmi rīkoties ar motorzāģi. Taču nelielās cirsmas, tajā skaitā sanitārās, kur ar lieljaudas traktoriem strādāt nav izdevīgi, turpmāk ar motorzāģiem izstrādās nelielas – divu līdz trīs cilvēku – brigādes. Izvešanai savukārt tiks izmantoti lauksaimniecības traktori, kas piemēroti darbam mežā. Līgumi par darbiem citās cirsmās noslēgti ar 30 brigādēm, kurās strādā ap 300 cilvēkiem. Tā būs iespēja laukos nopelnīt. Bet tie cilvēki, kuriem nepieciešama malka, varēs to nopirkt. Neprofesionāļiem nebūs lieki riski malkas sagādes laikā sabojāt veselību vai pakļūt zem krītoša koka.

"LVM" piedāvāja Ieviņa kungam nopirkt malku par 13,50 Ls/m3. Tā kā mežs tika tīrīts ļoti tuvu viņa dzīvesvietai, pašizmaksa bija zemāka. Vidēji kubikmetrs malkas Latvijā šobrīd jau maksā 16 latus, bet Lietuvā ar visu pievešanu – virs 20 Ls/m3." Taču Ieviņa kungs atsakās, sakot, ka runa ir par principu.

Arī mežsaimnieki Lietuvā apstiprina, ka pie viņiem valsts mežos ir līdzīga kārtība. Lietuvas Vides un meža ministrijas Meža departamenta direktors Valdis Vaičiūnis: "Arī pie mums cilvēki ir sašutuši par valsts mežos nokaltušo un sagāzto koksni, kuru nedrīkst tā vienkārši iet un savākt. Par šo jautājumu notikušas daudzas diskusijas, taču valsts mežu apsaimniekotāji nepieļauj iespēju, ka mežizstrādi viņu apsaimniekotajās platībās varētu veikt meža darbiem nesertificēti cilvēki. Taču Lietuvā ir 42 valstij piederoši mežizstrādes uzņēmumi, kas ir mobili. Tie šādas sanitārās cirtes izstrādā un iegūto malku par pieņemamu cenu pārdod vietējiem iedzīvotājiem."

Ko šajā lietā saka valsts mežu zemes īpašnieks – Zemkopības ministrija? Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pozitīvi vērtējot akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" sadarbību ar vietējām pašvaldībām malkas jautājumos un ir pārliecināts, ka, "neskatoties uz valsts mežu sertifikācijas stingrajām darba aizsardzības prasībām, akciju sabiedrība un vietējās pašvaldības turpinās sadarbību, lai rastu labāko risinājumu iedzīvotāju apgādei ar malku".

Bet Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis uzskata, ka A. J. Ieviņa priekšlikumā tomēr ir savs racionāls kodols un jautājumu par iedzīvotāju iespēju vākt valsts mežos kritušos kokus sola pārrunāt ar "LVM" vadību.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana