Mežs

Augusta vēja postījumi mežā

Selva Šulce, Valsts meža dienests (VMD)
16.08.2010

Valsts meža dienesta apkopotā pēdējā informācija par 8. augusta vēja nodarītajiem postījumiem mežos liecina, ka nolauzts un izgāzts kopumā varētu būt ap 1600 hektāru meža, bet šī informācija vēl tiks precizēta, jo situācija mežos vēl pilnībā nav apzināta, tāpēc, ka daudzviet vēja postītās vietas nav pieejamas, jo pāri ceļiem ir sakrituši koki.

Vislielākais vējš ir bijis Vidzemes un Latgales pusē, kur vislielākie postījumi ir arī mežā - Madonas mežniecības teritorijā nogāzti un nolauzti koki ~ 630 hektāru patībā; Taurenes mežniecības teritorijā ~ 450 hektāru platībā, bet Daugavpils, Smiltenes, Valkas mežniecības teritorijā katrā nopostīti vairāk par 100 hektāru meža.

Dažās vietās atsevišķie vēja gāztie koki bija pārrāvuši elektrolīnijas un vietumis koki bija sakrituši uz ceļiem, bet kopumā valsts teritorijā mežā salīdzinoši nav lielu postījumu un vienlaidus gāzumu, protams, izņemot vietas, kur šie postījumi ir.

Šā gada vētrā koki galvenokārt ir lauzti nevis gāzti un tas nozīmē, ka vēja brāzmas ir bijušas stiprākas par 30 metriem sekundē.

Daugavpils pusē, kur ir liels skaits privāto mežu un bija arī spēcīgas vēja brāzmas, mežniecībās ir saņemti ļoti daudz pieteikumu no meža īpašniekiem par meža platību apsekošanu un vēja postījumu novērtēšanu.

Lai sakoptu vēja nopostītās meža teritorijas, apliecinājumi koku ciršanai tiek izsniegti tā, kā to paredz noteikumi vējgāžu un vējlaužu gadījumos. Mežniecības, pēc situācijas apsekošanas, izsniedz apliecinājumus koku ciršanai, bet ja vēja radīto postījumu dēļ pirms ciršanas uzsākšanas nogabala platību nav iespējams uzmērīt, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs cirsmu norobežojošos augošos kokus iezīmē ar noturīgu krāsu un izcirsto platību uzmēra un skici zīmē pēc cirsmas izstrādes. Skice ir jāpievieno pārskatam par izcirsto koku apjomu.

Katram meža īpašniekam ir jāatceras, ka mežā, veicot izstrādes darbus vēja gāztās un lauztās platībās, ir jābūt sevišķi uzmanīgiem, jo tas ir paaugstinātas bīstamības darbs, tāpēc īpaši ir jāievēro darba drošības prasības.

Jaunnedēļ informācija par postījumu apjomu mežā tiks precizēta.

Valsts meža dienests (VMD)

x

Paroles atgadināšana