Mežs

8. augusta vēja postījumi mežā

Selva Šulce, Valsts meža dienests (VMD)
19.08.2010

Pēc Valsts meža dienesta apkopotās operatīvās informācijas redzams, ka kopējais nopostītais apjoms visos mežos ir apmēram 500 tūkstoši kubikmetru. Šis daudzums ir ievērojami mazāks kā tas bija 2005. gada janvāra vētrā, kad tika nopostīti meži 7,4 milj. kubikmetru apjomā. Šajā reizē vēja brāzmas galvenokārt skārušas Vidzemi un Latgali, virzoties divās izteiktās paralēlās joslās ziemeļu dienvidu virzienā. Pārējā valsts teritorijā postījumi mežā ir nenozīmīgi.

Vienlaidus gāzumi, kad koki lauzti un gāzti platībā, kas lielāka par 0,2 hektāriem, meža nopostīts apmēram 1600 hektāru platībā, tajā skaitā valsts mežos apmēram 520 hektāru, kopā tas ir apmēram 400 tūkst. kubikmetru, tās ir platības, kuras tiks nocirstas kā sanitārās kailcirtes. Pārējā platībās koki tiks cirsti sanitārajā izlases cirtē, izvācot vēja gāztos un lauztus kokus. Visātrāk vajadzētu rūpēties platībām, kurās ir skuju koku postījumi, it īpaši priede, jo tās koksne bojājas visātrāk.

Vislielākais meža platības vienlaidus gāzumā ir nopostītas Madonas mežniecības teritorijā, kur nogāzti un nolauzti koki ~630 hektāru patībā; Taurenes mežniecības teritorijā - ~450 hektāru platībā, bet Daugavpils, Smiltenes, Valkas mežniecības teritorijā katrā nopostīti vairāk par 100 hektāriem meža.

Koki galvenokārt ir lauzti, nevis gāzti un tas nozīmē, ka vēja brāzmas ir bijušas stiprākas par 30 metriem sekundē.

a/s "Latvijas valsts meži", lai vējgāžu postījumi tiktu savākti pēc iespējas īsākā laikā un saglabātu koksnes kvalitāti, uzsākuši sagāzto koku novākšanu no ceļiem un elektrolīnijām. Bet vētras postījumu izstrāde ir ļoti sarežģīts darbs, jo koki ir gan gāzti, gan lauzti, un tie ir sakrituši viens otram virsū, tā kā visi šie apstākļu krietni apgrūtina cirsmu izstrādi.

Lai iespējami īsākā laikā varētu novākt postījumus mežā, atļaujas koku ciršanai vēja postījumu vietās, Valsts meža dienests izsniedz atvieglotā kārtībā. Ja, vēja radīto postījumu dēļ, pirms koku ciršanas uzsākšanas nogabala platību nav iespējams uzmērīt, meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs cirsmu norobežojošos augošos kokus iezīmē ar noturīgu krāsu un izcirsto platību uzmēra un skici zīmē pēc cirsmas izstrādes.

Visvairāk pieteikumu no privāto mežu īpašniekiem par nopostīto mežu pagaidām ir bijis Daugavpils pusē. Ļoti sarežģīta situācija ir kādreizējā Madonas rajonā.

Veicot meža izstrādes darbus vēja gāztās un lauztās platībās, ir jābūt īpaši uzmanīgiem, jo tas ir paaugstinātas bīstamības darbs, tāpēc, lai nenodarītu kaitējumu sev vai kādam citam, ļoti rūpīgi ir jāievēro darba drošības prasības.

Valsts meža dienests (VMD)

x

Paroles atgadināšana