Mežs

Rojas novadā nošautai mežacūkai konstatē brucelozi

Aija Zariņa, AgroPols
27.09.2010

24. septembrī saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina par brucelozes antivielu klātbūtni Rojas novadā nošautas mežacūkas asinīs, informēja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Kā jau informējām iepriekš, Talsu novada zemnieku saimniecībā „Avoti M” 400 cūkām konstatēta bruceloze – hroniska infekcijas slimība, ar kuru var slimot arī mežacūkas (sk. rakstu).
PVD laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja vienu mežacūkas asins paraugu un laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprina brucelozes antivielu klātbūtni tajā. Tas liecina, ka savvaļas cūku populācijā cirkulē bruceloze, kas var apdraudēt mājas cūkas. Līdz šī gada beigām PVD laboratoriskai izmeklēšanai plāno nosūtīt vēl 200 mežacūku asins paraugus.

I. Meistare atgādina, ka bruceloze ir zoonoze - slimība, ar kuru var inficēties arī cilvēki, tāpēc īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kas nonāk vai potenciāli var nonākt saskarsmē ar inficētu dzīvnieku. Riska grupā ir slimības skartās novietnes darbinieki, kā arī cilvēki, kuri medī, apstrādā un patērē mežacūku gaļu.

Medniekiem, apstrādājot nomedīto mežacūku, jāievēro personīgā higiēna - jāizmanto šķidrumu necaurlaidīgi cimdi un jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi. Ja mežacūkas apstrāde ir notikusi mājās, noteikti jādezinficē arī dzīvnieka apstrādes vieta. Mežacūkas gaļa ir rūpīgi termiski jāapstrādā tā, lai tās iekšējā temperatūra gatavošanas laikā sasniegtu vairāk nekā +70°C un tāda būtu vismaz 5 minūtes. Personām, kurām ir bijusi tieša saskare ar neapstrādātu mežacūkas gaļu, jūtot izmaiņas veselības stāvoklī, jāapmeklē ģimenes ārstu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana