Mežs

Valsts mežu dienestam piešķirs papildu 77 387 eiro saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
10.12.2014

Lai segtu izdevumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanu, Valsts mežu dienestam tiks piešķirti papildu 77 387 eiro, 9. decembrī nolēma valdība.

Kā norāda Zemkopības ministrijas pārstāvji, Valsts meža dienests, pildot tam uzdotos pienākumus saistībā ar ĀCM apkarošanu, trīs mēnešu laikā no 2014.gada 2.jūlija līdz 30.septembrim mežziņu un citu dienesta darbinieku atlīdzībām un autotransporta degvielas nodrošinājumam papildus ir izlietojis 77 387 eiro.

Dienesta uzdevumos ietilpst operatīvi un regulāri novērtēt mežacūku populācijas stāvokli, kā arī koordinēt to medīšanu, lai samazinātu populācijas blīvumu. Dienests informāciju par mežacūku populācijas stāvokli apkopo tikai vienu reizi gadā, savukārt medību koordinēšana ir papildu ārkārtējs uzdevums, kas neietilpst dienesta pašreizējās funkcijās un veicams uz vietas medību laikā, līdz ar to radot papildu slodzi darbiniekiem, norāda ministrijā.

Finansējums 77 387 eiro apjomā tiks piešķirts no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā ziņots, valdība 23.septembrī lēma paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju.

Līdz šim ĀCM konstatēts 155 mežacūkām 11 novadu 26 pagastos, kā arī 72 mājas cūkām, savukārt slimības dēļ kopumā līdz šim iznīcinātas 564 mājas cūkas.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana