Mežs

Noteikti meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" laureāti

Māra Mīkule, LR Zemkopības ministrija (ZM)
11.05.2015

Meža dienu komiteja ir noteikusi meža nozares gada balvas „Zelta čiekurs” 2014. gada ieguvējus nominācijā „Par mūža ieguldījumu”, „Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, „Par ilgtspējīgu saimniekošanu” un „Par ieguldījumu zinātnes attīstībā”. Balva „Zelta čiekurs” ir ikgadēja meža nozares augstākā atzinība par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā.

Balvu „Zelta čiekurs” nominācijā „Par mūža ieguldījumu”, kas tiek piešķirta par nozīmīgu mūža ieguldījumu nozares attīstībā, saņems izcili nozares ļaudis – Gunārs Dišlers, Māris Laiviņš, Jānis Mārciņš, Āris Smildziņš un Andris Ziemelis.

Gunārs Dišlers darba mūžu veltījis mežsaimniecībai, bijis atbildīgs par meža atjaunošanas darbiem, meža selekciju, sēklu plantāciju ierīkošanu, aizsācis sējeņu audzēšanu plēves mājās un meža meliorāciju, rodot risinājumus sarežģītās situācijās, būdams labs vadītājs un saprotošs kolēģis.


Māris Laiviņš – zinātnieks, kura zinātniskais veikums mežzinātnē un ar to saistītās nozarēs 50 gadu garumā apkopots 330 zinātniskajās un zinātniski populārajās publikācijās. Dabas un meža vides pētījumi veikti galvenokārt Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā „Silava” (agrāk – Latvijas mežsaimniecības problēmu zinātniski pētnieciskais institūts), kā arī Sibīrijas un Tālo Austrumu Ģeogrāfijas institūtā (Irkutska), Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā. Zinātniskajā darbā Māris Laiviņš visvairāk ir pievērsies pētījumiem par augu sabiedrību (arī mežaudžu) dinamiku dažādos laika posmos (augāja sukcesijas, augāja evolūcija) saistībā ar mainīgiem vides apstākļiem.

Jānis Mārciņš vairāk nekā 40 gadus ir strādājis Latvijas izglītības un zinātnes organizācijās un kokrūpniecības uzņēmumos, stiprinot saikni starp ražošanu un profesionālo izglītību. Viņa pieeja jautājumu risināšanā ir sekmējusi daudzu nozarei būtisku jautājumu pozitīvu atrisināšanu.

Āris Smildziņš 47 darba gadus veltījis Latvijas meža nozares darba vides un darba drošības jautājumu sakārtošanai, tiesību aktu izstrādei. Viņa profesionalitāte un erudīcija palīdzēja izveidojot darba aizsardzības sistēmu Valsts meža dienestā un akciju sabiedrībā „Latvijas valsts meži”.

Andris Ziemelis – kokapstrādes inženieris, viens no pieredzes bagātākajiem un zinošākajiem kokrūpniecības speciālistiem – ārējie ekonomiskie sakari, tirgus pētījumi, padomnieka un zinātniskā konsultanta statuss, ir galvenie darba mūža raksturojošie elementi, kā arī rūpība, neatlaidība un mērķtiecība profesionālajā darbībā.

Laureāti nominācijā „Par inovatīvu uzņēmējdarbību” ir SIA „ASP Pluss”, SIA „4 Plus” un SIA „Baltic Block”, nominācijā „Par ieguldījumu zinātnes attīstībā” – Andis Lazdiņš, Leonards Līpiņš un SIA „Integrētās Audzēšanas Skola”. Laureāti nominācijā „Par ilgtspējīgu saimniekošanu” ir meža īpašnieki Mārcis Saklaurs, Gundars Seisums un Dainis Zuika. Gada balvas ieguvēji šajās nominācijās tiks nosaukti apbalvošanas ceremonijas laikā.

Balvas pretendentu vērtēšanu organizē Zemkopības ministrija, un tā notiek divās kārtās. Pirmajā kārtā kandidātus vērtē eksperti un otrajā – zemkopības ministra vadītā Meža dienu komiteja.

Meža nozares gada balvu „Zelta čiekurs”, kas ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē, pasniegs jau vienpadsmito reizi. Meža nozares Gada balvas „Zelta čiekurs” pasniegšanas ceremonija notiks 22. maijā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā.

Zelta čiekurs sevī iemieso vienkāršību, atvērtību un Latvijas meža skaistumu: dvēselē vienkāršs, formā izsmalcināts, atvērts kā saule, silts kā mājas svētība un sīksts kā latvietis. Nav precīzāka apzīmējuma cilvēka mīlestībai pret mežu, tāpat kā nav labākas balvas, lai atalgotu cilvēka darbu Latvijas meža labā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana