Mežs

ES dalībvalstu eksperti Rīgā pārrunā ar meža reproduktīvo materiālu saistītos jautājumus

Ilze Vabole, AgroPols
04.06.2015

Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2. un 3.jūnijā norisinājās ES dalībvalstu ekspertu darba grupas sanāksme par meža reproduktīvo materiālu, informēja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Saskaņā ar Eiropas Komisijas ierosināto darba kārtību sanāksmē izvērtēja aktuālos jautājumus un priekšlikumus meža reproduktīvā materiāla audzēšanas, izmantošanas un tirdzniecības kontroles normatīvajā regulējumā.

Eksperti pārrunāja jautājumus par meža reproduktīvā materiāla (MRM) ekvivalenci, importējot to no trešajām valstīm, dalījās informācijā par aktuālajiem meža kaitēkļiem un slimībām, kā arī saņēma aktuālākos jaunumus par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Meža shēmu saistībā ar MRM. Eksperti diskutēja par normatīvās vides pilnveidošanas procesa gaitu un Eiropas Meža stratēģiju.

Tomēr visvairāk laika tika veltīts jau izstrādātā MRM ieguves avotu reģistram elektroniskā vidē, kur katra dalībvalsts var pievienot savā teritorijā reģistrētos MRM ieguves avotus ES kopīgajam katalogam. Programma pašlaik darbojas testēšanas režīmā, un sanāksmes laikā jau tika analizēti pirmie no dalībvalstu speciālistiem saņemtie kopkataloga ieraksti.

Vienotā kataloga veidošana prasīja visvairāk laika, domu un pūļu, teica sanāksmes vadītāja Diāna Čarels (Diana Charels). Viņa izteica gandarījumu par iespēju jau izvērtēt pirmos kopīgā kataloga rezultātus.

Latvijas meža speciālisti sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas meža nozari skaitļos un faktos, meža reproduktīvā materiāla kontroli valstī un jaunākajiem pētījumiem meža selekcijas jomā.

Pasākuma laikā eksperti apciemoja akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" struktūrvienības "Sēklas un stādi" Strenču kokaudzētavu, kurā lieto jaunākās stādu audzēšanas tehnoloģijas, un iepazinās ar vēsturisko Vijciema čiekurkalti un meža koku sēklu ieguves plantāciju.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana