Mežs

PVD aicina pašvaldības veicināt meža cūku medīšanu

Agita Klapare, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
22.07.2015

Pēc konsultācijām ar nozares ekspertiem Pārtikas un veterinārais dienests ir sagatavojis un nosūtījis vēstuli Latvijas pašvaldībām ar lūgumu pašvaldību medību koordinācijas komisijām izmantot Medību likumā deleģētās tiesības - atļaut meža cūku medības medību iecirkņa platībās sākot no 200 hektāriem.

Šāds lēmums pieņemts sakarā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību meža cūku populācijā Latgalē un Vidzemē (šogad reģistrēti jau 396 saslimšanas gadījumi) un pieaugošajiem epizootijas draudiem visā valsts teritorijā, lai veicinātu meža cūku skaita samazināšanu, kas ir viens no ĀCM profilakses un apkarošanas pasākumiem.

Jāuzsver, ka meža cūkas Latvijā ir kļuvušas par ĀCM vīrusa dabīgo rezervuāru. Lielā meža cūku skaita dēļ slimība ne vien saglabājas jau inficētajās teritorijās, bet arī turpina izplatīties, inficējot arvien jaunas teritorijas un radot zaudējums gan medību saimniecībām, gan cūkkopības nozarei Latvijā.

PVD aicina medniekus, kas saskārušies ar problēmu saistībā ar platībām, kurās uzturas meža cūkas, bet medīšana ir aizliegta nepietiekamas platības dēļ (mazāk par 1000 ha), vērsties pašvaldības medību koordinācijas komisijā ar iesniegumu atļaut meža cūku medības.

Gadījumos, kad no pašvaldības medību koordinācijas komisijas tiek saņemts atteikums, lūdzam medniekus vērsties Valsts meža dienesta vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajās struktūrvienībās.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana