Mežs

Mednieki aktīvi medī sieviešu kārtas meža cūkas

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
01.12.2015

Nedēļas laikā Pārtikas un veterinārajā dienestā mednieki iesnieguši 491 nomedītu sieviešu kārtas meža cūku paraugu. Aktīvākie bijuši mednieki Kurzemes pusē - tur nomedītas 202 sieviešu kārtas meža cūkas.

Kā informējām iepriekš, lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību un samazinātu slimības uzliesmojumu skaitu meža cūku populācijā, no šī gada 20.novembra līdz 31.decembrim par katru nomedīto sieviešu kārtas meža cūku mednieks var saņemt 100 eiro samaksu.

Izmaksas tiek segtas no Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība.

"Eiropas Savienība līdzfinansē sieviešu kārtas meža cūku skaita samazināšanu, jo tas ir efektīvākais veids, kā īsā laikā samazināt meža cūku populāciju Latvijā, tādējādi ierobežojot Āfrikas cūku mēra tālāku izplatību. Intensīvi medījot, meža cūku blīvumam būtu jāsamazinās līdz vienai meža cūkai uz diviem kvadrātkilometriem. Ja būs teritorijas, kurās meža cūku blīvums joprojām nemazināsies, kopīgi ar Valsts meža dienestu un citām institūcijām meklēsim risinājumus efektīvākai medību organizēšanai", saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Atgādinām - lai saņemtu atlīdzību, medniekam, līdz ar aizpildītiem dokumentiem, PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi (ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi sieviešu kārtas meža cūku ārējie dzimumorgāni), ka nomedītā meža cūka ir sieviešu kārtas. Sīkāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām.

Šogad Latvijā Āfrikas cūku mēris konstatēts 888 meža un 213 mājas cūkām. Slimība skārusi 47 Latvijas novadus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana