Mežs

Konstatēta alkšņu slimību izraisoša sēne - Phytophthora alni Brasier & S.A.Kirk

Kristīne Pāruma, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
01.02.2016

2015.gadā Valsts augu aizsardzības dienesta Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā pirmo reizi konstatēta Phytophthora alni.

Phytophthora alni ir plaši izplatīta visā Eiropā, tajā skaitā šī slimība ir konstatēta arī Lietuvā.

Phytophthora alni izraisa nopietnu alkšņu (Alnus spp.) saslimšanu. Biežāk tiek inficēts melnalksnis (Alnus glutinosa), retāk baltalksnis (Alnus incana).

Raksturīgie simptomi ir mazāka izmēra lapu veidošanās inficētajiem kokiem. Vērojama arī lapu dzeltēšana un koku vainagu izretināšanās. Uz stumbru mizas, tuvāk zemsedzei, veidojas melni, nekrotiski plankumi “darvas pleķi”, no kuriem izdalās eksudāts. Šādus plankumus uz stumbra var novērot pat divu līdz trīs metru augstumā no zemsedzes. Bojātajās vietās audi atmirst, veidojot izteiktas robežu līnijas starp veselajiem un atmirušajiem audiem (1. attēls). Phytophthora alni skartie audi iekrāsojas nedaudz sarkanīgi brūnā līdz tumši brūnā krāsā (2. attēls). Laika gaitā eksudējošie plankumi paliek sausi. Infekcijai pastiprinoties, koki vairumā gadījumu aiziet bojā.

 

1. attēls. Phytophthora alni raksturīgie audu bojājumi

2. attēls.Phytophthora alni simptomi uz alkšņu stādu stumbriem
Phytophthora alni galvenie izplatīšanās veidi ir ar ūdeni un stādāmo materiālu. Dabiskajos biotopos upju ūdens pārnes Phytophthora alni zoosporas vai mizu un koksnes gabaliņus ar patogēna micēliju (3. attēls). Šādā veidā tiek inficēti alkšņi, kas aug upju vai ūdenstilpju krastos vai netālu no tiem. Inficēšanos var arī sekmēt, ja koki aug pārplūstošās vietās. Stādaudzētavās un apstādījumos slimību var izplatīt ar stādāmo materiālu un ūdeni, ko izmanto augu laistīšanai.

3. attēls. Phytophthora alni micēlijs

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana