Mežs

Āfrikas cūku mēri konstatē arī Kokneses novadā

Ingrīda Mičāne, Kārlis Lithens, Nac.ag. LETA
01.02.2016

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 25.janvāra līdz 29.janvārim konstatējuši 23 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, aģentūru LETA informēja PVD pārstāvji.

Pirmo reizi saslimšanas gadījums konstatēts Kokneses novada Bebru pagastā, kur atrasta viena ar ĀCM slima mežacūka.

Kokneses novadā lielākais mājas cūku audzētājs, zemnieku saimniecības "Sietiņi" īpašnieks Jānis Kirovāns ziņu par novadā konstatēto ĀCM gadījumu uztver mierīgi: "Ar satraukumu neko nevar panākt. Dzīve ir dzīve, un es neesmu Dievs, lai varētu ietekmēt globālas lietas. Taču, ja ievēro biodrošības pasākumus, tad problēmām nevajadzētu būt. Gan jau būs labi."

Kirovāns norādīja arī uz citu cūkaudzētāju pieredzi novados, kas jau iepriekš bija ĀCM riska zonā. Piemēram, zemnieku saimniecība "Pakalni" Aglonas novadā par spīti ĀCM izplatībai domājusi par fermas paplašināšanu un cūku skaita palielināšanu.

Kirovāns atzina, ka biodrošības pasākumi, protams, nozīmē papildu apgrūtinājumus un arī naudas izdevumus. Tomēr ikdienā kustība saimniecībā, kurā ir ap pustūkstoti mājas cūku, nav tik liela. "Sveši iekšā netiek," norādīja zemnieku saimniecības īpašnieks, uzsverot, ka tiek īstenoti arī citi biodrošības pasākumi - dezinfekcijas paklāju izvietošana, transportlīdzekļu dezinfekcija u.c.

Minētajā laika posmā trīs slimi dzīvnieki konstatēti Mazsalacas novada Dzelzavas pagastā, bet Ogres novada Meņģeles pagastā, Beverīnas novada Trikātas pagastā, Balvu novada Vectilžas un Vīksnas pagastā, kā arī Lubānas novada Indrānu pagastā atrasti divi slimi dzīvnieki. Pa vienam ĀCM gadījumam konstatēts Naukšēnu, Alojas, Vārkavas, Aizkraukles, Baltinavas, Dagdas, Raunas, Valkas, Balvu, Alūksnes, Madonas un Smiltenes novadā.

Līdz ar to šogad konstatētas 118 ar ĀCM slimas mežacūkas 35 novadu 62 pagastos.

Kā ziņots, pērn kopumā atrastas 1048 ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

PVD vairākkārt akcentējis, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana