Mežs

Pieaug ĀCM gadījumu skaits mežacūku vidū

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.02.2016

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 15.februāra līdz 19.februārim konstatējuši 21 jaunu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumu mežacūku populācijā, aģentūru LETA informēja PVD pārstāvji.

Lielākais saslimušo mežacūku skaits konstatēts Alūksnes novada Ziemeru pagastā, kur atrasti astoņi beigti dzīvnieki.

Piecas beigtas cūkas atrastas Pārgaujas novada Stalbes pagastā, divas - Madonas novada Tirzas pagastā, bet pa vienam beigtam dzīvniekam - Balvu novada Vīksnas pagastā, Limbažu novada Viļķenes pagastā, Krāslavas novada Skaistas un Kombuļu pagastā, Vārkavas novada Vārkavas pagastā un Alojas novada Brīvzemnieku pagastā.

Līdz ar to šogad konstatētas 180 ar ĀCM slimas mežacūkas 37 novadu 82 pagastos.

Kā ziņots, pērn kopumā atrastas 1048 ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā. Novietnēs iznīcinātas 670 cūkas, bet pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas skartajos apgabalos pastiprinātas biodrošības dēļ tika izkautas apmēram 14 000 cūku, attiecīgi to īpašniekiem izmaksātas kompensācijas 2,322 miljonu eiro apmērā.

Kopumā izlietotais finansējums ĀCM apkarošanai kopš kaites uzliesmojuma ir 10 099 653 eiro. Tikmēr Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka daļa no šiem līdzekļiem nav tērēti pamatoti, ekonomiski un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana