Mežs

ĀCM turpina izplatīties: apstiprināti jauni gadījumi meža cūkām Baldones novadā

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
14.07.2016

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka Baldones novadā atrastajai beigtajai meža cūkai ar trim sivēniem saņemto laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu.

Līdz šim Baldones novadam tuvākie ĀCM apstiprinātie gadījumi meža cūkām bija Ogres novadā un Biržu rajonā Lietuvā, Latvijas pierobežā.

PVD aicina medniekus pievērst pastiprinātu uzmanību notikumiem mežā un stingri ievērot medību higiēnu.

Vasaras periodā ir augstākais slimības izplatīšanās risks. PVD aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādejādi pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Tāpat PVD atgādina: ja tiek nomedīta vai atrasta meža cūka ĀCM karantīnas teritorijā, medniekam vai meža cūkas atradējām obligāti jāsazinās ar PVD teritoriālo pārvaldi, kur tas konstatēts, vai veterinārārstu, kurš ņem laboratoriskos paraugus izmeklēšanai.

PVD ir saņēmis informāciju, ka 11.jūlijā Igaunijā piemājas saimniecībā konstatēts jauns, šogad jau ceturtais, ĀCM gadījums mājas cūkām. Apstiprinātie mājas cūku saslimšanas gadījumi Igaunijā, Lietuvā un Polijā pēc informācijas analīzes ir saistīti ar biodrošības pasākumu neievērošanu.

Izvērtējot situāciju pēc konstatētā ĀCM gadījuma Baldones novadā, var secināt, ka slimība meža cūku populācijā var parādīties arī līdz šim no ĀCM brīvajās teritorijās.

Informāciju par ierobežojumiem konkrētai teritorijai var uzzināt PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv , interaktīvajā kartē "Cūku (t.sk. nomedīto meža cūku) un to produkcijas pārvietošanas ierobežojumi ĀCM skartajās teritorijās".

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana