Apskati

Klimata pārmaiņu seku novēršanai nepieciešams papildu finansējums

Agnese Krieviņa, AgroPols
02.10.2009

Starptautiskais pārtikas politikas izpētes institūts (IFPRI) uzskata, ka, neīstenojot atbilstošas strukturālās izmaiņas un neieviešot jaunas tehnoloģijas, klimata pārmaiņu ietekmē 2050. gadā attīstības valstīs kviešu ražība varētu samazināties par aptuveni 30%, bet rīsu - par 15%.


Klimata pārmaiņu seku novēršanai nepieciešams papildu finansējums

Starptautiskais pārtikas politikas izpētes institūts (IFPRI) uzskata: lai pārvarētu klimata pārmaiņu radītās sekas, ik gadu pētniecībai (tajā skaitā izpētei, kā palielināt augkopības un lopkopības produktivitāti), kā arī lauku infrastruktūrai un meliorācijas sistēmām būs nepieciešami vismaz USD 7 mljrd. Organizācijas veiktajā pētījumā norādīts, ka, neīstenojot atbilstošas strukturālās izmaiņas un neieviešot jaunas tehnoloģijas, klimata pārmaiņu ietekmē 2050. gadā attīstības valstīs kviešu ražība varētu samazināties par aptuveni 30%, bet rīsu - par 15%. Tādējādi kviešu ražošanas izmaksas varētu pieaugt par 170-194%, rīsu - par 113-121% un kukurūzas par 148-153%.

Organizācija arī uzskata, ka, pārtikas problēmām saasinoties, 2050. gadā būs par 25 milj. vairāk bērnu, kuri cieš no nepietiekama uztura. Visizteiktāk tas būs vērojams Āfrikā un Dienvidāzijā.

IFPRI norāda, ka savas specifikas dēļ lauksaimniecība ļoti lielā mērā ir pakļauta klimata pārmaiņu radītajām sekām, kas visvairāk skars mazās saimniecības attīstības valstīs. Lai nodrošinātu, ka pārtiku saņem vistrūcīgākie iedzīvotāji, ir nepieciešams lielāks finansējuma lauku attīstības pasākumiem un liberālāka starptautiskā tirdzniecība.

Avots: “Agra Facts”, Nr. 75-09, 30.09.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana