Apskati

Pētījumā atklāta piena pozitīvā ietekme uz ķermeņa svaru

Agnese Krieviņa, AgroPols
27.11.2009

Pētījumā atklāta piena pozitīvā ietekme uz ķermeņa svaru

Lai arī piens bieži ticis kritizēts tā tauku dēļ, saistot šo produktu ar aptaukošanās problēmu, Zviedrijas zinātnieku jaunākais pētījums atklājis pretēju ainu.

Pētījuma ietvaros tika novēroti 120 astoņgadīgi bērni, no kuriem 17% bija liekais svars. Pētījums parādījis, ka bērni, kas uzturā lieto pilnpienu katru dienu, sver vidēji par 4 kg mazāk kā pārējie bērni. Tāpat tika noskaidrots, ka bērniem, kas bieži dzer pienu ar tauku saturu 3%, ir mazāks liekais svars.

Pētījuma autori norāda, ka atšķirības bijušas nozīmīgas gan starp bērniem, kam ir normāls svars, gan bērnu grupā, kam ir liekais svars. Tāpat piena ietekme uz ķermeņa svaru atklāta arī attiecībā uz pieaugušajiem, bet pagaidām nav skaidri procesi, kas to nosaka.

Pētījumā arī atklāts, ka 62% no bērniem asinīs bijis zems D vitamīna līmenis. D vitamīns sintezējas ādā saules staru ietekmē vai tiek uzņemts ar uzturu. Ziemeļu valstīs, kur ziemā pastāv saules trūkums, bez zivīm ar D vitamīnu bagātināti piena produkti ir nozīmīgs D vitamīna avots.

Pētījuma autori norāda, ka 92 no bērniem tikuši apsekoti iepriekš četru gadu vecumā, un pēdējos četrus gadus viņu ēšanas paradumi bijuši diezgan nemainīgi, liecinot par to, ka tie nostiprinās agrā bērnībā.

Avots: Dairy Markets, No 1024, 12.11.2009

AgroPols

x

Paroles atgadināšana